Privat plejefirma underbetaler medarbejdere

Det private plejefirma DK-Pleje underbetaler medarbejderne og lever ikke op til krav om pension, barsel og løn under sygdom, lyder hård kritik fra kommune.
De ansatte i det private plejefirma arbejder under for ringe løn- og arbejdsvilkår med meget korte opsigelsesvarsler.
De ansatte i det private plejefirma arbejder under for ringe løn- og arbejdsvilkår med meget korte opsigelsesvarsler. Modelfoto:Scanpix/Arkiv

Gladsaxe Kommune har sendt en advarsel til plejefirmaet DK-Pleje for misligholdelse af kontrakten. Det private plejefirma lever ikke op til kommunens arbejdsklausul om ordentlige løn og arbejdsvilkår for medarbejderne.

Det skriver Fagbladet FOA.

- De skal bringe forholdene i orden, og det gælder også bagudrettet, siger Trine Græse (S), formand for Seniorudvalget til Fagbladet FOA.

Skal kompensere medarbejdere

Dermed lægger Gladsaxe sig op ad Lyngby-Taarbæk kommune, der for nylig afgjorde, at DK-Pleje heller ikke her levede op til kravene.

- Vi kan ikke se, at de tilbyder pension, barsel og løn under sygdom, og de har meget korte opsigelsesvarsler, siger Trine Græse.

Gladsaxe Kommune har bedt DK-Pleje dokumentere, hvordan de bagudrettet vil kompensere de medarbejdere, der har arbejdet under for dårlige vilkår samt dokumentere, at de i fremtiden har orden i forholdene.

Fristen er 19. august, og hvis ikke DK-Pleje her lever op til kommunens krav, vil det være misligholdelse af kontrakten og kan føre til, at Gladsaxe opsiger aftalen.

Vil ikke indgå overenskomst 

Gladsaxe har ligesom en række andre kommuner indført en såkaldt arbejdsklausul, der skal sikre, at medarbejdere fra private virksomheder ikke betales ringere end, hvad der svarer til forholdene under den gældende overenskomst.

DK-Pleje har ikke villet indgå overenskomst med FOA, og de ansatte arbejder på timelønskontrakter med vilkår, der er langt ringene end, hvad der gælder for kollegaer, der har overenskomst.

De ansatte har ingen pension, ikke fuld løn under sygdom, ingen barsel og ansatte kan opsiges med en uges varsel. Oplysningerne fremgår af svar, DK-Pleje har givet til Lyngby-Taarbæk Kommune, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i. 

Fire andre kommuner 

DK-Pleje leverer i alt ydelser i fem kommuner. I Brøndby er DK-Pleje opsagt fra midten af august. I Herlev har man ikke indført arbejdsklausuler endnu, men arbejder på det. Og i Gentofte kommune skal firmaet leve op til en arbejdsklausul på samme måde som i Lyngby-Taarbæk og Gladsaxe.

Viceborgmester i Gentofte, Søren Heisel (S), vil følge op på sagen med DK-Pleje.

- Selvfølgelig skal DK-Pleje overholde arbejdsklausulen, og gør firmaet ikke det, mener jeg ikke, vi skal samarbejde med dem, siger Søren Heisel (S).

Direktør i DK-Pleje Benjamin Ait Ahmet ønsker ikke at udtale sig til Fagbladet FOA.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.