Prisnedslag på lejligheder - glem det

De tider er forbi, hvor køberne kunne forvente store prisnedslag på lejligheder.
De tider er forbi, hvor køberne kunne forvente store prisnedslag på lejligheder.
De tider er forbi, hvor køberne kunne forvente store prisnedslag på lejligheder. Foto: Colourbox/free

Hvis du er ude at kigge på lejlighed og forventer at få slået 10 eller 20 procent af udbudsprisen, kan drømmen om at blive boligejer have lange udsigter.

Køberne er nemlig ikke længere konger på lejlighedsmarkedet. Det er sælgerne.

Priserne stiger, renterne falder, og andelen af ejerlejlighedshandler, hvor der bliver givet et prisnedslag, er skrumpet til 52 procent, viser nye tal fra Boligsiden.dk. Det er den laveste andel, siden boligportalen begyndte at måle afslag i 2009.

- Som køber har man ikke meget at forhandle med i øjeblikket. Hvis man vægrer sig ved at købe en ejerlejlighed uden et nedslag, kan sælger - med rette - forvente, at der nok kommer en anden køber, der gerne vil betale fuld pris, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

I fjerde kvartal af 2014 fik 6 ud af 10 købere (59 procent) afslag på prisen. De foregående år tallet helt oppe på 83 procent.

De fleste købere er efterhånden klar over situationen og betaler det, der bliver forlangt, siger Birgit Daetz. Kun hvis lejligheden er i dårlig stand, har man som køber et godt udgangspunkt for forhandling. Her kan man være heldig at opnå en rabat, som lige dækker udgifterne til istandsættelse.

I Nykredit kan boligøkonom Joachim Borg Kristensen bekræfte, at det er blevet sælgers marked.

- Der er mindre at forhandle om. Det skyldes, at omsætningen er stigende, optimismen blomstrer, og der er kommet mange flere købere på markedet. Samtidig er der god aktivitet i de større byer, hvor mange af lejlighederne ligger, siger han.

Joachim Borg Kristensen understreger dog, at udbudspriserne generelt stiger mere end salgspriserne. Mens ejerlejligheder i Københavns Kommune i 1. kvarter 2015 blev solgt 11 procent over prisen fra 1. kvartal 2014, er udbudsprisen steget hele 16 procent i samme tidsrum.

- Så sælgerne prøver markedet af. Der ligger lejligheder derude, der ikke bliver solgt, og som der fortsat gives store afslag på. Men det er klart, at hvis man vil have en lejlighed på de mest attraktive beliggenheder, så skal man betale prisen, siger Joachim Borg Kristensen.

På andelsmarkedet er det endnu sværere at presse prisen ned. Blandt andelsboligkøberne, der køber via en ejendomsmægler, betaler 62 procent fuld pris for boligen. Procent-andelen er formentlig endnu højere blandt boliger, der handles privat.

- Prisen er fastsat efter andelskronen i foreningen, og ofte er andelspriserne markant lavere end salgspriserne for ejerlejligheder. Sælger er typisk ikke interesseret i at sælge under prisen, med mindre det virkelig er svært at finde en køber, eller hvis salget skal gå meget stærkt, siger Birgit Daetz.

Sådan presser du prisen på bolig ned:

1. Hav flere boliger i kikkerten i det område, du gerne vil bo og byd på dem - dog ikke så lavt, at boligen går til en anden køber.

2. Undgå at forelsk dig i én bolig - som du bare må have, koste hvad det vil. Mægler kan mærke dine følelser, hvilket forringer chancen for nedslag.

3. Undersøg boligens historik. Hvis boligen har været til salg længe eller har skiftet mægler undervejs er sælger måske mere villig til et prisnedslag.

4. Begrund hvorfor, du vil have nedslag i prisen - f.eks. fordi boligen er i dårlig stand eller fordi du kan få en tilsvarende bolig i samme kvarter til en billigere pris.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.