Prinsens hustru: Dødsfald bag hjertesag

Prins Charles kone, hertuginde Camilla, mistede sin mor til knogleskørhed. Nu kæmper hun for at bekæmpe sygdommen.
Det skønnes, at hver tredje kvinde og hver ottende mand rammes af knogleskørhed. Den statistik vil hertuginde Camilla ændre.
Det skønnes, at hver tredje kvinde og hver ottende mand rammes af knogleskørhed. Den statistik vil hertuginde Camilla ændre. Foto: Ben Stansall/AP

Hertuginde Camilla, der er gift med Storbritanniens prins Charles, er kendt for sit engagement i kampen mod knogleskørhed.

Sygdommen er blandt den 68-årige hertugindes stærkeste hjertesager, men der ligger en personlig og tragisk årsag bag.

- Jeg involverede mig i det i 1994 efter at have set min mor lide af sygdommen, som førte til hendes alt for tidligere død som 72-årig, fortalte hertuginde Camilla åbenhjertigt i forbindelse med et arrangement om knogleskørhed tirsdag.

Sygdommen gør, at knoglerne bliver så porøse og svage, at de let brækker. Og selv om der er flere behandlingsmuligheder, mener hertuginden, at der stadig er lang vej igen.

- Tilbage i de mørke gamle dage var min familie ikke den eneste, der ikke vidste noget om knogleskørhed. Dengang var det sjældent diskuteret og diagnosticeret, fortalte hertuginden videre ifølge magasinet People.

- For min mors skyld har jeg været opsat på at finde ud af mere om sygdommen for at hjælpe andre i samme situation og gøre op med den foragt, som min mor og mange andre i hendes generation blev mødt med.

Den danske osteoporose-forening skønner, at hver tredje kvinde og hver ottende mand over 50 år bliver ramt af knogleskørhed.

Det anslås samtidig, at omkring 450.000 danskere lever med sygdommen uden at være klar over det.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.