Prins Henriks fødselsdag: Der fyres 73.305 kr. af for døve øren

Prins Henrik fylder 82 år i dag. Han opholder sig i Sydfrankrig, når der på Kronborg Slot affyres 27 kanoner i anledningens af hans fødselsdag.
Prins Henrik kommer ikke til at høre det, når der på Kronborg Slot i dag affyres kanoner i aneldningen af hans fødselsdag. Han fejrer dagen i Caix.
Prins Henrik kommer ikke til at høre det, når der på Kronborg Slot i dag affyres kanoner i aneldningen af hans fødselsdag. Han fejrer dagen i Caix. Foto: Scanpix/arkiv

Det ligner endnu en dårlig sag for kongehuset, når der på Kronborg Slot i Helsingør i dag affyres 27 salutter i anledning af prins Henriks 82 års fødselsdag.

Prinsen er nemlig slet ikke inden for hørevidde. Han nyder dagen i Caix i Sydfrankrig.

Men selvom de 27 skud ikke udløser den store udskrivning, kan saluterne alligevel få en negativ klang hos danskerne. Det mener historiker og adjunkt ved University College Sjælland, Lars Hovbakke Sørensen.

Sådanne 27 skud løber nemlig op i 73.305 kroner. Ifølge Hæren koster et skud 2.715 kroner. Men så er der også sendt 36 soldater og krudt fra Oksbøl i Jylland til Helsingør. Med i prisen er også regnet overnatning og kost til de 36 mand i uniform.

Tages nok ilde op

Lars Hovbakke Sørensen siger blandt andet til TV 2, at man må forvente at saluteringen tages ilde op af danskerne set i lyset af reaktionerne på den seneste tids historier om kongehusets apanage.

Lars Hovbakke Sørensen betegner det desuden som "usædvanligt", at prins Henrik ikke fejrer sin fødselsdag i Danmark, men minder samtidig om, at det ikke kun er prinsen, man fejrer ved saluteringen, men også Kongehuset som institution.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.