Prins Henrik skal besøge omstridt center

Prins Henrik skal besøge et aktivitetscenter for udviklingshæmmede i Ebeltoft. Pårørende mener dog ikke, forholdene er værd at prale af, da centrets 12 beboere står over for at skulle tvangsflyttes.
Når regentparret besøger Syddjurs, skal Prins Henrik besøge bo- og aktivitetscentret for udviklingshæmmede Marie Magdelene. Men det royale besøg løber ind i ballade om flytning af beboerne.
Når regentparret besøger Syddjurs, skal Prins Henrik besøge bo- og aktivitetscentret for udviklingshæmmede Marie Magdelene. Men det royale besøg løber ind i ballade om flytning af beboerne. Foto: Keld Navntoft, Scanpix/arkiv

Syddjurs vil tvangsflytte 12 udviklingshæmmede beboere fra deres hjem i Ebeltoft.

Samtidig vil kommunen vise Prins Henrik, hvor godt den behandler kommunens udviklingshæmmede.

- Der må sidde nogen i kommunen med en rigtig mærkelig smag i munden. Man sidder og drøfter, om man skal spare penge på de udviklingshæmmede. Samtidig er man så ved at gøre klar til at vise forholdene for de udviklingshæmmede frem for Prins Henrik, som noget man er stolt af, siger Kristian Kilt, som er bror til en af de 12 udviklingshæmmede, der bor i bofællesskabet Gransvinget i Ebeltoft.

- Han har boet i Ebeltoft i mere end 17 år. Han har sine venner dér, og det er i Ebeltoft, han går til håndbold. Han har hele sit liv i byen. Hvis han blive revet op med rode, så vil det medføre en massiv forringelse af hans livskvalitet, siger Kristian Kilt til DR Østjylland.

Som en del af næste års budget lægger Syddjurs kommune op til at flytte de 12 beboere til et andet bofællesskab i Ryomgård.

Når regentparret den 1. september besøger Syddjurs, skal Prins Henrik netop besøge bo- og aktivitetscentret for udviklingshæmmede Marie Magdelene i Ryomgård. Men det royale besøg og flytningen passer ikke sammen, mener Kristian Kilt.

- Kommunen bruger lige 800.000 kroner på et besøg på et tidspunkt, hvor kommunen sidder og vender hver en krone i et sparekatalog. I det konkrete tilfælde, så kommer det til at gå direkte ud over forholdene for 12 af de mest udsatte borgere, vi overhovedet har i kommunen, siger han.

Formanden for social- og ældreområdet i Syddjurs, Ole Bollesen, er heller ikke glad for flytteplanerne, men han siger, at bygningerne i Ebeltoft, hvor de 12 udviklingshæmmede bor, er for dårlige til, at de kan blive boende.

Han mener, at kritikken af flytningen er skudt over målet.

- Vi er rigtig stolte af det miljø vi har fået i Marie Magdalene. Der er et vældig godt fagligt miljø, og vi behandler de udviklingshæmmede godt derude, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.