Prins Henrik gemmer sig bag dronningen: "Vil ikke lege med mere"

Prins Henrik har valgt en placering så tilbagetrukket som muligt, siger ekspert efter prinsen ved dronningens fødselsdag holdt sig bag regenten under hyldelsten på balkonen på Amalienborg.
Der, lige bag ved dronning Margrethe, står prins Henrik. Og der vil han i følge ekspert tilsyneladende blive stående.
Der, lige bag ved dronning Margrethe, står prins Henrik. Og der vil han i følge ekspert tilsyneladende blive stående. Foto: Scanpix

Sidst ud, først ind. Det var, hvad det royale Danmark lørdag var vidne til, da dronning Margrethe lørdag lod sig hylde fra balkonen på Amalienborg Slot.

Dronningen fyldte 76 og præcis klokken 12 trådte dronningen først ud på den midterste balkon på Christian IX’s Palæ. Derefter fulgte kronprinsparrets familie på balkonen på højre side og prins Joachims familie på palæets tredje balkon - og til sidst trådte prins Henrik ud og placerede sig bag dronningen.

Og her blev han stående, mens folket hyldede regenten.

Prins Henrik har tilsyneladende taget en beslutning om sin position i forhold til dronning Margrethe og sender med sin optræden på balkonen et klart signal, mener kongehus-eksperten Sebastian Olden-Jørgensen. Han er er lektor på Københavns Universitet og forfatter til en bog om kongehuset.

Til BT siger han om prinsens opførsel.

- Han har valgt en placering så tilbagetrukket som muligt. Det er det, han her ceremonielt giver udtryk for. Hans opførsel understreger, at titel-sagen er noget, han tager alvorligt. At han ikke vil lege med mere, og ikke længere vil indtage sin plads ved Dronningens side. Det er det, der ligger i pensioneringen og titel-ændringen, og som også kommer til udtryk på balkonen, siger Sebastian Olden-Jørgensen til avisen.

Han mener også, at dagen er nøje valgt fra prinsens side.

- Henrik har besluttet, at han vil opføre sig sådan her til hendes fødselsdag. Titelændringen var oplægget til det, og jeg tror bestemt ikke, at timingen er tilfældig. Den nye titel og hans tilbagetrukne placering til fødselsdagen er to halvdele af en ceremoniel opfølgning på den pensionering, han bebudede ved årsskiftet, siger han.

Prins Henrik droppede i den forgangne uge titlen pringemal, en titel som han i øvrigt selv havde fundet på, og vil nu tituleres som prins.

Hans opførsel ved dronningens fødselsdag er den foreløbige kulmination på det, som begyndte for præcis et år siden.

Da dronningen fyldte 75 år, udeblev prins Henrik fra festlighederne med begrundelsen, at han var syg. Han blev dog set på ferie i Italien et par dage efter.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.