Prins Henrik afslører: Sådan fejrede jeg min fødselsdag

Prins Henrik ville gerne have været med dronningen til Færøerne, men har valgt roen på vinslottet.
Den nu 82-årige prins Henrik nyder de kommende uger livet på regentparrets vinslot i Caix i Sydfrankrig.
Den nu 82-årige prins Henrik nyder de kommende uger livet på regentparrets vinslot i Caix i Sydfrankrig. Foto: Scanpix/arkiv

Da prins Henrik lørdag fyldte 82 år, blev fødselsdagen fejret uden den nærmeste familien i Danmark.

Til gengæld var der på hans og dronningens vinslot Château de Cayx, knap 18 kilometer fra Cahors, hovedbyen i det sydfranske departement Lot i Pyrenæerne, dækket op med lokale lækkerier.

Med til bords var nogle af hans ni søskende. Det afslører han i et interview med BT.

Således er han ikke om bord på kongeskibet Dannebrog, som er på vej til Færøerne, som en del af det traditionelle sommertogt. Dannebrog aflægger Færøerne besøg fra 13. til 16. juli.

- Jeg savner at være på Færøerne i morgen, hvor Dannebrog er på officielt besøg, for jeg kan godt lide Færøerne, og jeg kan godt lide færingerne, men De ved … Jeg finder ro her, og jeg er her på Cayx nogle uger eller noget tid alene – væk fra alt, siger prinsen i interviewet.

Guldbryllup planlagt for lang tidsiden

Selv om det blev betragtet som en bombe, da regentparret forleden meldte ud, at næste års guldbryllup ville blive holdt i mere private former, og at Ekstra Bladet lørdag spekulerede i om det havde noget med kongehuset pengeforbrug at gøre, så tager prins Henrik den kommende store dag afslappet.

- De ved, at alderen spiller en stor rolle. Vi vil gerne fejre vores guldbryllup privat. Helt privat, slår han fast og siger til avisen, at han egentlig er overrasket over, at det først blev offentliggjort torsdag, da det er mange måneder siden, beslutningen blev taget.

Styrer vinen på slottet

Prins Henrik vil nyde livet de næste par uger under de sydfranske himmelstrøg. Her agter han at være tilstede på det vinslot, som han og dronning Margrethe erhvervede i 1974.

Under regentparrets ledelse er slottet flyttet fra at være en del af et større kooperativs produktion til ren egenproduktion med lagring af vinen i egen kælder.

Det har løftet vinens kvalitet fra "ræve pis", som var det prædikat det danske folk satte på vinen, til en vin med respekt omkring sig.

Slottet blev for et par år siden forpagtet ud til et lokalt kooperativ, men det er fortsat prins Henrik, som styrer vinens kvalitet, fortæller han til BT.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.