Prins besøger myrdet onkels drabssted

For 36 år siden detonerede den irske oprørsgruppe IRA en bombe, og blandt de dræbte var prins Charles' grandonkel, Louis Mountbattan.
Prins Charles plantede et træ under sit besøg for at mindes de døde.
Prins Charles plantede et træ under sit besøg for at mindes de døde. Foto: Capital Pictures/colourpress.com/COLOURPRESS.COM

I 1979 detonerede den irske oprørsbevægelse IRA en bombe på en båd, og blandt ofrene var prins Charles' grandonkel, Louis Mountbattan, jarl af Burma.

I forbindelse med det britiske kronprinspars officielle visit i Irland, besøgte den 66-årige tronarving og hans kone, 67-årige hertuginde Camilla, fiskerbyen Sligo, hvor Mountbattan blev myrdet uden for kystlinjen som 79-årig.

Derfor var prinsen meget berørt over besøget, som han "havde ventet på 36 år for at hylde sin elskede grandonkel."

Under besøget blev der holdt en 40 minutter lang ceremoni med bønner og musik, og ifølge den tidligere irske præsident, Mary McAleese, har prinsens besøg enorm historisk betydning for Irlands relation til Storbritannien, som har været meget anspændt og betændt.

- Det er af hjertet en pilgrimsfærd. Vi ved alle, hvordan fortiden var, og det var ikke godt, men i dag er der sluppet noget smukt og imødekommende ind i den irske luft, siger McAleese til avisen The Telegraph.

Inden prinsen og hertuginden forlod Sligo, plantede de et træ på byens kirkegård for at mindes deres besøg og de døde.

Besøget har vakt stor opstandelse, for prinsen har trykket hånd med folk på begge sider af den irske strid, og blandt andet er også seks mænd blevet anholdt for at planlægge et attentat mod prins Charles og hertuginde Camilla.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.