Presset jordemoder: Skjuler over for de fødende, hvordan vi har det

Sommerens babyboom øger arbejdspresset og skaber stress på fødegangen, fortæller jordemoder på Svendborg Sygehus Pia Larsson.
Landets jordemødre har løbet ekstra travlt denne måned for at kunne følge med de mange fødsler.
Landets jordemødre har løbet ekstra travlt denne måned for at kunne følge med de mange fødsler. Modelfoto:Scanpix/arkiv

Jordemoder Pia Larsson har tydeligt kunne mærke, hvordan et fødselsboom har presset arbejdsdagen i sommermånederne mere end normalt.

I løbet af juni, juli og august vil der i alt komme flere end 1200 nyfødte til verden end tilfældet var sidste sommer.  Det rammer ned i en i forvejen travl hverdag for landets sundhedspersonale.

- Vi har absolut kunne mærke, at vi har skulle hjælpe flere babyer til verden end normalt. Jeg har i løbet af sommeren ofte været nødt til både at møde ind før tid og blive længere, når arbejdsdagen ellers burde være slut, fordi der er arbejdsopgaver, som man simpelthen bare ikke kan gå fra. Det har alle jordemødre, som har været på vagt denne sommer oplevet, siger Pia Larsson.

Pia Larsson er også flere gange blevet ringet op kort efter at hun er kommet hjem fra en vagt for at høre, om hun igen ville kunne møde ind.

- Forleden nat var der så travlt på afdelingen, at jeg blev ringet op klokken 2 om natten og blev spurgt, om jeg kunne møde ind med det samme. På det tidspunkt havde jeg selv først fået fri få timer forinden, siger Pia Larsson.

Hun fortæller også, hvordan det kan være svært at koncentrere sig om at hjælpe til ved fødslen, når alle mulige andre arbejdsopgaver også løbende skal løses.

- En af mine kolleger oplevede den anden dag, hvordan hun, imens at hun assisterede en fødende kvinde, også lige skulle besvare 18 telefonopkald fra andre gravide i løbet af bare en enkelt time.  Det er virkelig frustrerende at stå i sådan en situation og det gør at vores stressniveau og arbejdsbelastning bliver markant øget. Det kan vi virkelig mærke, men vi prøver så godt vi kan at skjule over for de fødende, at vi har det sådan, siger Pia Larsson.  

At arbejdspresset kun er blevet forværret af babyboomet har konsekvenser for både de fødende og for jordemødrenes privatliv.

- Vi mener, det er utroligt vigtigt, at de fødende hele tiden har en jordemoder hos sig, så de kan føle sig trygge. Men jeg føler ikke altid, at jeg kan give forældrene det, som jeg gerne vil, når der er så travlt. Det hænder jo, at vi må forlade en fødende, fordi der er andre patienter og opgaver at tage sig af.  

- Det slider på os, at arbejdet er så krævende og det går ud over vores familier, som godt kan mærke, at vi konstant er pressede og trætte, siger Pia Larsson.  

Pia Larsson understreger, at det er glædeligt, at der kommer flere nyfødte til verden, men at der mangler hænder for at det kan lade sig gøre at tage sig af de mange ekstra opgaver.

- Det ville f.eks. være en stor hjælp, hvis vi havde nogle social-og sundhedsassistenter ansat særligt i nogle timer hver dag i sommermånederne til at hjælpe med mere praktiske opgaver, som at give mad og fylde op i skabe. Det ville give os bedre tid til vores primære opgave: at hjælpe børn til verden, siger Pia Larsson.

Pia Larsson er 57 år og har været jordemoder i 28 år med erfaring fra både Norge, Afghanistan og Danmark. Hun ønsker ikke at stå frem med foto.
Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.