Pressede bæravlere må lukke

Mange solbæravlere må nu trække stikket på grund af lave afregningspriser på bærrene.
Mange solbæravlere må nu lægge produktionen om på grund af en katastrofal lav afregningspris på bærrene.
Mange solbæravlere må nu lægge produktionen om på grund af en katastrofal lav afregningspris på bærrene. Foto: Colourbox

Danske solbæravlere er blevet en udrydningstruet race. For andet år i træk bliver afregningsprisen på solbærrene katastrofalt lav, og det får ifølge Dansk Gartneri mange avlere til at trækket stikket og lægge produktionen om. Det skriver Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis.

- Allerede sidste år lagde mange om, og det danske areal med solbær kan blive yderligere halveret efter denne sæson, siger konsulent Anne Fabricius.

Prisen på solbær har som prisen på mange andre afgrøder svinget fra år til år afhængigt af efterspørgsel og høstudbytte. Men afregningspriser på 60-80 øre pr. kg sætter bundrekord.

Reelt kan det ikke betale sig at høste bærrene, og det er polakkerne, der er skurkene.

Polske gartnerier har, siden Polen kom med i EU i 2004, fået landbrugsstøtte, og en del af pengene er blevet givet som støtte til solbæravlere, så de kunne udvide produktionen.

- På det tidspunkt var der gode priser på solbær, så det var det, polakkerne satsede på. Der blev tilplantet omkring 10.000 hektar, og det har slået bunden ud af markedet, forklarer Anne Fabricius.

Resultatet er et marked, der er overmættet, og det rammer de danske solbæravlere hårdt, fordi de høster senere end kollegerne syd for grænsen, og fordi produktionsomkostningerne i Danmark er højere end i Polen, skriver Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis.

En af dem, der rammes af den store polske produktion, er gartner Anders Ploug-Sørensen fra Horneland ved Faaborg. Efter 32 år som solbæravler vælger han at nedlægge sine 30 hektar med solbær.

- Det er så ærgerligt, for det bliver simpelthen en rekordhøst i år. Vi når nok op på omkring 350 ton. Men vi skal vist være glade, hvis indtægten lige rækker til at dække udgiften til gødning og kemikalier, siger han til de fynske dagblade.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.