Preben Brandt til Støjberg: "Du kan ikke bare komme anstigende..."

Man skal ikke kaste med sten, hvis man selv bor i et glashus. Det budskab sender ekspert til Inger Støjberg (V), efter ministeren torsdag kritiserer kommunernes hjemløseindsats.
Hvis man oprigtigt vil hjælpe hjemløse, må man skaffe billigere boliger, mener hjemløseeksperten Preben Brandt.
Hvis man oprigtigt vil hjælpe hjemløse, må man skaffe billigere boliger, mener hjemløseeksperten Preben Brandt. Foto: Casper Christoffersen/Scanpix

Integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) har i brev til de danske kommuner gjort klart, at hun forventer, de skaffer tag over hovedet til hjemløse borgere.

Den kontante opsang kommer på baggrund af, at en SFI-rapport i september viste, at der er kommet flere hjemløse.

Men en af de største kendere af hjemløseområdet herhjemme, Preben Brandt, mener, at Inger Støjberg gør klogt i at se ind ad, før hun angriber andre.

- Kommunerne kan sikkert godt gøre det noget bedre, men de kan ikke gøre det uden, at Inger Støjberg vender blikket mod sin egen regering. Det er en fralæggelse af ansvaret kun at skrive til modparten, at de skal gøre noget ved det, siger Preben Brandt til Avisen.dk.

Drop hyrdebrev

Igennem flere årtier har Preben Brandt arbejdet for hjemløses rettigheder. I dag følger han området som formand i hjemløseorganisationen projekt UDENFOR, men herfra har han ikke ligefrem set et boom af konstruktive udspil fra boligministeren.

- Inger Støjberg kan ikke bare komme anstigende med et hyrdebrev, siger han.

Der er brug for samarbejde

I brevet skriver Inger Støjberg, at det er kommunernes ansvar at sørge for, at der er et udbud af boliger, der matcher de ønsker, hjemløse har for en bolig, oplyser TV 2, der har fået indsigt i brevet.

Men beskeden modtages med kritik i flere kommuner. Og den kritik er berettiget, mener Preben Brandt.

- Jeg vil give kommunerne ret i, at uden et stærkt udspil fra statens side, kan kommunerne ikke komme videre, siger han.

Det kræver først og fremmest et ordentligt samspil mellem staten og kommunerne, hvor man respekterer hinandens begrænsninger og muligheder, mener han.

Skaf billige boliger

Hvis man virkelig vil gøre noget for at reducere antallet af hjemløse, er der brug for et boligministerium, som skaber rammer for, at kommunerne kan bygge billige boliger, mener Preben Brandt.

- Det vil kræve en lovændring, for som situationen er i dag, er det udelukkende markedspriserne, der afgør boligernes pris, siger han.

Samtidig burde man ændre den regel, der betyder, at staten og kommunerne i dag deler regningen for de cirka 2000 herbergspladser for hjemløse, forklarer han.

- Hvis kommunerne alene betalte for herbergspladserne, ville det i højere grad motivere dem til at få folk ud af hjemløseheden, påpeger han.

Det er dog kun en god idé - at sende hele regningen til kommunerne - hvis det også er muligt at bygge billigt, fastslår han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.