Præst om kirkebryllupper: Derfor er stadig vigtigt at sige 'Til døden os skiller'

Det handler ikke bare om, hvad DU kan få ud af det. Sognepræst Charlotte Cappi Grunnet fortæller her, hvordan man skaber et godt ægteskab.
Det er ikke altid en dans på roser at være gift. Det skyldes ofte, at vi har for høje forventninger til vores partner, fortæller sognepræst. 
Det er ikke altid en dans på roser at være gift. Det skyldes ofte, at vi har for høje forventninger til vores partner, fortæller sognepræst.  Modelfoto: Scanpix/Arkiv

Nu til dags er der en forventning om, at din partner skal være din bedste ven, den bedste elsker, den bedste forælder - og at I samtidig skal være forelskede i hinanden.

Men sådan er parforhold meget sjældent. 

Det fortæller studie- og sognepræst på Frederiksberg Charlotte Cappi Grunnet.

Hun er til stede på bryllupsmesser, hvor hun repræsenterer Folkekirken på den store dag og taler med kommende brudepar om, hvad det egentlig vil sige at indgå ægteskab. 

For selvom kun hver tredje brudepar bliver gift i kirke, mener hun ikke, at kirken har udspillet sin rolle. 

Uden forbehold 

Derimod oplever hun, at par i dag har svært ved at se sig selv i den kirkelige vielse. 

- Det hele skal være autentisk, og man skal helst kunne se sig selv i det, man gør, og alt skal føles helt rigtigt. Det er sådan, samfundet er idag. Og det forstår jeg, siger hun.

Og det med at stå i Guds hus og love 'at elske og ære til døden os skiller,' det er for nogle for højtideligt, forklarer hun. 

Selvom hun erkender, at skilsmisseprocenten på 48 procent sandsynliggør, at man ikke vil blive sammen for evigt, så mener hun, at netop dette løfte er vigtigt at afgive. 

Drop forventningerne

- Kærlighedens sprog er uden forbehold. Det nytter ikke at sige, jeg vil elske dig, indtil den dag, jeg ikke gider mere. Man skal vælge hinanden på trods og ikke med forbehold. 

Kærlighedens sprog er uden forbehold. Det nytter ikke at sige, jeg vil elske dig, indtil den dag, jeg ikke gider mere. Man skal vælge hinanden på trods og ikke med forbehold
Charlotte Cappi Grunnet

Hun forklarer, at individualiseringen er med til at bremse kærligheden og parforholdet. For kører forholdet ikke på skinner, må det være tegn på, at det ikke er rigtigt. 

Men det er en forfejlet tankegang. For parforhold og ægteskab er hårdt arbejde, som kræver, at man dropper nogle af de høje forventninger til partneren. 

- Vi har svært ved at fokusere på fællesskabet frem for individet. I stedet for at spørge, hvad jeg kan få ud af det, skulle man spørge sin partner: 'Hvad kan jeg gøre for dig?'

Tilgiv

For i et ægteskab handler det også om at bære hinandens byrder.

- Jeg spørger tit kommende ægtepar om, hvad de sætter mest pris på ved partneren. Og dernæst taler vi om, at de gode egenskaber også er forbundet med mindre gode egenskaber. Og dem er man nødt til at tage med. Ligesom man skal tilgive sin partner.

Charlotte Cappi Grunnet understreger, at man selvfølgelig ikke skal blive i et ægteskab for enhver pris, og at skilsmissen nogle gange er den eneste løsning. 

- Det er vigtigt, at der er næring at hente i forholdet. Men derfor er det også nødvendigt, at den fælles jord bliver gødet, fastslår Charlotte Cappi Grunnet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.