Poul Nyrup om datterens selvmord: Sorgen fylder livet ud

Den tidligere statsminister medvirker i ny bog om frivillighedsorganisationen Livslinien, der hjælper selvmordstruede og deres pårørende.
"Sorgen over at have mistet vil fylde en resten af livet. Man er ikke det samme menneske før og efter, og det tror jeg ikke ret mange - ud over dem, der selv har mistet - forstår helt og dybt. "
"Sorgen over at have mistet vil fylde en resten af livet. Man er ikke det samme menneske før og efter, og det tror jeg ikke ret mange - ud over dem, der selv har mistet - forstår helt og dybt. " Foto: SCANPIX arkiv

I august 1993 mistede Poul Nyrup Rasmussen sin datter Signe. Hun var 24, da hun tog sit eget liv. Tragedien indtraf, mens Nyrup var på tjenesterejse i Grønland som statsminister.

I en ny bog fortæller den socialdemokratiske toppolitiker om sorgen, der er blevet hans faste følgesvend siden selvmordet.

"Sorgen over at have mistet vil fylde en resten af livet. Man er ikke det samme menneske før og efter, og det tror jeg ikke ret mange - ud over dem, der selv har mistet - forstår helt og dybt, " lyder det således hudløst ærligt fra Poul Nyrup Rasmussen i en ny bog, der ifølge Ekstra Bladet udkommer 1. september på Informations Forlag.

Bogen har titlen 'Egentlig ønskede jeg ikke at dø - jeg kunne bare ikke finde ud af livet', og den fortæller historien om frivillighedsorganisationen Livslinien gennem 20 år. Poul Nyrup Rasmussen er ambassadør for organisationen, der har har 240 frivillige rådgivere, som årligt besvarer omkring 15.000 henvendelser fra selvmordstruede og deres pårørende.

Om sit engagement i organisationen fortæller Nyrup i den nye bog, at det at miste datteren Signe var så "voldsomt og så ultimativt," at han tænkte, at det bare ikke måtte ske for andre unge. "At vi må gøre alt for at undgå, at andre unge piger og drenge kommer i den situation."

- Når du som frivillig på Livslinien har en samtale med et menneske, der overvejer at tage sit liv, kan du ikke vide, om det, du siger, virker; om du får det andet menneske væk fra den tanke. Men du giver alt, hvad du kan, og det, synes jeg, er smukt, siger Poul Nyrup i bogen

I bogen er også interview med selvmordsforsker Merete Nordentoft og filminstruktør og skuespiller Lotte Andersen om filmen 'Sidste udvej'.

Læs mere om Livslinien her


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.