Populær restaurant-kæde: Derfor har vi ikke overenskomst

Den populære restaurationskæde Madklubben har bevidst fravalgt overenskomsten. Og det er for medarbejdernes skyld, fortæller de. 3F raser.
Den succesfulde restaurantkæde Madklubben fravælger ifølge eget udsagn overenskomst for medarbejdernes skyld.
Den succesfulde restaurantkæde Madklubben fravælger ifølge eget udsagn overenskomst for medarbejdernes skyld. Foto: Nikolai Linares/Scanpix/Arkiv

Hver aften valfarter mange københavnere til en af Madklubbens ni restauranter.

Her kan de til rimelige priser nyde et måltid mad i hippe omgivelser. Og der er planer om at udvide konceptet med 'fremragende mad til fornuftige priser' til resten af landet. 

Men selvom succes-kæden skovler millioner ind, må de ansatte arbejde uden overenskomst. Den har Madklubben bevidst fravalgt. 

Bedst for medarbejderne 

Og det er for medarbejdernes eget bedste, fortæller Madklubbens PR- og pressechef, Kaspar Mørk Arianto: 

- De produkter, der er på overenskomsthylden, er for ufleksible for vores medarbejdere, siger han. 

Pressechefen forklarer, at hvis de ansatte ønsker at gå på deltid i perioder eller måske arbejde ekstra meget i sommerferieperioden, så kan det være besværligt, hvis man er bundet af en overenskomst. 

Vi udnytter ikke 

Han afviser, at Madklubben underbetaler medarbejderne, så priserne på maden kan holdes nede. 

- Vi udnytter ikke vores medarbejdere. Ellers ville vi ikke have næsten 400 ansatte i København, siger Kaspar Mørk Arianto. 
 
- Vi vil hellere arbejde ud fra rammer, vi selv definerer, end være underlagt en ufleksibel overenskomst, fastslår han. 
 
Men hos 3F København, der blandt andet repræsenterer kokke, tjenere og køkkenassistenter, giver de ikke meget for Madklubbens forklaring på manglende overenskomst. 

3F: klassisk undskyldning 

- At det skulle være for medarbejdernes skyld, de ikke ikke har overenskomst, kan simpelthen ikke passe, siger formand i 3F København, Bjarne Høpner, der er lettere provokeret af Madklubbens udmelding. 

Han erkender, at en overenskomst kan begrænse. Men det er altså kun arbejdsgiveren, der bliver begrænset, siger han. 

- Ja, det er da irriterende, at man gerne vil have medarbejderne til at arbejde over, men at man så er forpligtet til at udbetale tillæg til dem, fordi det står i overenskomsten. Men det er altså kun surt for arbejdsgiver, siger Bjarne Høpner. 

Han fastholder, at en overenskomst ikke vil kunne begrænse, at en medarbejder efter eget ønske i en periode vil kunne arbejde mere eller mindre. 

- Madklubben bruger den klassiske undskyldning med at noget er åh så besværligt og begrænser. Men overenskomstregler er jo for at beskytte og sikre medarbejderne, lyder det fra Bjarne Høpner. 

 

Hvad er en overenskomst?

En overenskomst er en aftale mellem arbejdsgiveren og arbejdstagerne, der fastlægger lønniveau, arbejdstid, overarbejdstillæg og alle andre dele der sikrer, at du og din arbejdsgiver har den samme opfattelse af, hvad der er ret og pligt på arbejdspladsen. 
Overenskomster indgås normalt for en periode mellem to og fire år. Efter denne periode forhandles de igen.
Det er fagbevægelsen, der tegner overenskomster med arbejdsgiverne.

Kilde: LO

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.