Populær pille gøres receptpligtig

Bivirkningerne ved promethazin er så alvorlige, at meget brugt middel mod køre- og søsyge bliver receptpligtig
Sundhedsstyrelsen har mandag gjort antihistaminet promethazin receptpligtig med øjeblikkelig virkning. Arkivfoto.
Sundhedsstyrelsen har mandag gjort antihistaminet promethazin receptpligtig med øjeblikkelig virkning. Arkivfoto. Foto: FINN FRANDSEN/POLFOTO

Lider du af køresyge, søsyge, søvnbesvær eller allergi, og har du brugt det populære håndkøbsmedicin Phenergan, skal du nu et smut forbi egen læge, før du kan indtage det.

Sundhedsstyrelsen har mandag gjort antihistaminet promethazin receptpligtig med øjeblikkelig virkning, meddeler styrelsen i en kort besked på sin hjemmeside. Det inkluderer blandt andet produktet Phenergan

Beslutningen er blandt andet taget på grund af en stigning i henvendelser til Giftlinjen om misbrug, blandt andet med flere selvmordsforsøg til følge.

Avisen Politiken har tidligere beskrevet, hvordan Sundhedsstyrelsen tidligere på året iværksatte en undersøgelse af midlet, som i værste fald kan føre til, at børn holder op med at trække vejret.

I USA er syv ud af 22 børn under to år ifølge avisen døde, efter at de blev indlagt med vejrtrækningsproblemer som følge af at have fået en almindelig dosis af midlet Phenergan sammen med et andet lægemiddel.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.