Det er blevet så populært at spise kost uden gluten, at ethvert supermarked med respekt for sig selv har hylder med glutenfri varer. Men den glutenfrie diæt kan have en alvorlig bagside.
Folk på en glutenfri diæt indtager nemlig flere giftstoffer, som i værste fald kan give kræft, viser en undersøgelse, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Epidemiology. Det skriver Videnskab.dk.
Gluten er et protein, der findes i hvede, rug og byg. Nogle mennesker kan ikke tåle proteinet, mens andre vælger det fra i forsøget på at leve sundt.
Men når man undgår gluten øges koncentrationen af uorganisk arsen, som er et stof, der øger risikoen for lungekræft, hudkræft og blærekræft, når man indtager det gennem mad og vand.
Forskere har i den nye undersøgelse fundet en næsten dobbelt så høj koncentration af uorganisk arsen i urinen hos folk, der er på glutenfri diæt, sammenlignet med folk der spiser gluten. Det skyldes ifølge forskerne, at mange glutenfrie produkter indeholder ris i stedet for hvede, rug eller byg. Det er et problem, fordi ris - både økologiske og ikke økologiske - over hele verden optager den uorganiske arsen fra grundvandet.
- Ris kan godt indgå i en sund, varieret diæt, men det er ikke en god idé at øge sit indtag markant. Hvis man skifter fra en kost med gluten til en kost baseret på ris, øger man risikoen for, at man får kræft blandt andet i lungerne, huden og blæren, siger Max Hansen, der er seniorforsker på Afdeling for Risikovurdering og Ernæring på Danmarks Tekniske Universitet (DTU), til Videnskab.dk.