Populær diæt er alt for hård for moderne maver

Trenden siger, at stenaldermad skulle være så sundt. Men moderne mennesker har ikke de samme tarmbakterier, som fortidens jægere og samlere, viser ny undersøgelse.
Stenalderkosten går kort fortalt ud på at undgå hvidt mel, ris, pasta og bearbejdede fødevarer med meget kulhydrat. Til gengæld spiser man mange grove grøntsager, nødder, kød, æg og andre proteinrige fødevarer.
Stenalderkosten går kort fortalt ud på at undgå hvidt mel, ris, pasta og bearbejdede fødevarer med meget kulhydrat. Til gengæld spiser man mange grove grøntsager, nødder, kød, æg og andre proteinrige fødevarer. Scanpix arkiv

Spis som de gjorde i Stenalderen, og du vil blive sund. Nogenlunde sådan lyder tankegangen bag den trendy palæo-kost.

Men en ny undersøgelse tyder på, at mennesker, som lever i industrialiserede samfund, ikke har tarmene til at klare en rigtig jæger-samler-kost. Det skriver Videnskab.dk.

Sammenlignet med jæger-samlere har mennesker fra industrialiserede samfund færre forskellige mikrober i tarmene, og de mangler mindst én stor gruppe af gamle tarmbakterier.

Disse konklusioner bygger på nye undersøgelser af tarmbakterier hos jæger-samler-folket Matses, som lever i Peru.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad er vigtigst? Kost eller motion?

Sammenlignet med tarmbakterier blandt mennesker fra USA havde de peruvianske jæger-samlere langt større diversitet i deres tarmbakterier, og forskerne har også fundet en række tarmbakterier blandt jæger-samlerne, som var ukendte arter for videnskaben.

Herudover besad Matses-folkenes tarme en række bakterier, som tilhører klassen Treponema, som normalt ikke findes blandt vestlige industrialiserede befolkninger.

Læs mere på Videnskab.dk: Nordisk kost sænker dit kolesterol – selv uden vægttab

Til gengæld er samme klasse af bakterier også blevet fundet blandt jæger-samlere i Tanzania, og dermed mener forskerne, at denne bakterieklasse har været tilstede i menneskets tarme igennem meget lang tid.

»Pludselig dukker der et billede op af, at Treponema var en del af vores forfædres mikrobiom. Men hvad, der er virkelig slående, er, at det er fuldstændig forsvundet – det er ikke til at detektere i industrialiserede befolkninger,« udtaler Christina Warinner fra University.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forsker: Den rigtige kost kan bremse aldring af kroppen:

Massaier holder sig sunde trods fed kost

For flere spændende artikler om ny forskning tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.