Politisk krav om action i sagen om årelang ventetid

Enhedslisten og SF kræver, at beskæftigelsesministeren får sagsbehandlingstiden bragt ned, så danskere med arbejdsskader ikke skal vente i årevis på svar om erstatning.
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) bør kaste sin kærlighed på Arbejdsskadestyrelsen. Det mener EL og SF. De to partier synes, at det er "for dårligt" og "skrækkeligt", at færre sager færdigbehandles på et år.
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) bør kaste sin kærlighed på Arbejdsskadestyrelsen. Det mener EL og SF. De to partier synes, at det er "for dårligt" og "skrækkeligt", at færre sager færdigbehandles på et år. Jens Dresling/Arkiv/Polfoto

- Det er simpelthen for dårligt.

Sådan siger Enhedslistens arbejdsmiljøordfører om det faktum, at færre tilskadekomne får færdigbehandlet deres arbejdsskadesag inden for lovens tidsfrist.

Læs også: Lovbrud: Ventetid på erstatning stiger efter skandale

Partiet vil sammen med SF have beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) til at sørge for, at sagsbehandlingstiden i Arbejdsskadestyrelsen bliver bragt ned.

- Jeg vil tage det op med ministeren. Der skal ske noget nu. Han er den øverst ansvarlige, siger Eigil Andersen, der er arbejdsmarkedsordfører for SF.

Han kalder det skrækkeligt, at der er sket et fald på 10 procent i andelen af arbejdsskadesager, der er afsluttet inden for et år.

Både Enhedslisten og SF frygter, at den længere sagsbehandlingstid vil få konsekvenser for de tilskadekomne.

- Det er vigtigt, at folk, der er kommet til skade på jobbet, får en hurtig afgørelse, så de ikke forsvinder helt ud af arbejdsmarkedet, siger Jørgen Arbo-Bæhr, der er arbejdsmiljøordfører for Enhedslisten.

"Arbejdsskadestyrelsen er i krise"

Loven siger, at Arbejdsskadestyrelsen har maksimum et år til at behandle sager om skader efter arbejdsulykker og erhvervssygdomme.

Læs også: Sofia på lykkepiller efter sexchikane: Har ventet i tre år

Fra fjerde kvartal 2013 til samme kvartal 2014 er andelen af sager, der er afsluttet inden for tidsfristen, faldet fra 89 til 79 procent.

- Det skal der gøres noget ved. Jeg vil spørge ministeren, hvordan han vil bringe sagsbehandlingstiden ned, så Arbejdsskadestyrelsen overholder loven. Jeg er bange for, at der er for få sagsbehandlere, siger Jørgen Arbo-Bæhr fra Enhedslisten.

SF mener, at den er helt gal hos myndigheden.

- Arbejdsskadestyrelsen er i krise. Siden en tidligere sagsbehandler kaldte styrelsen for en pølsefabrik i en kronik, er flere medarbejdere flygtet. Desuden har Kammeradvokaten kritiseret kvaliteten af sagsbehandlingen, og det er bedre kvalitetskontrol, der nu får sagsbehandlingstiden til at stige, siger Eigil Andersen.

Men er det ikke bedre at få en rigtig afgørelse end en hurtig afgørelse?

- En afgørelse skal være både rigtig og hurtig. Arbejdsskadestyrelsen skal ikke gå på kompromis med nogen af delene. Det er uacceptabelt, at tilskadekomne skal finde sig i fejl og lang ventetid.

Arbejdsskadestyrelsen oplyser, at der er ansat nye sagsbehandlere i maj og oktober 2014 og igen i januar og februar i år.

S: Ikke lovbrud at overskride lovens tidsfrister

Beskæftigelsesministeren vil ikke kommentere sagen, men det vil hans partikammerat Lennart Damsbo-Andersen.

- Et år er meget lang tid. Arbejdsskadestyrelsen skal meget tæt på 100 procent af sagerne, der er afsluttet inden for et år, før det er acceptabelt. Jeg har en klar forventning om, at sagsbehandlingstiden bliver bragt ned, siger den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører.

Han mener dog ikke, at Arbejdsskadestyrelsen decideret bryder loven, selvom styrelsen overskrider de tidsfrister, der står i loven.

- Jeg ser det ikke som lovbrud. Der kan jo være forskellige årsager til, at sagsbehandlingstiden stiger. Der kan være en prop et andet sted i systemet, men målet må selvfølgelig være at følge lovens intention, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Ifølge arbejdsmarkedsordføreren vil regeringen tage sagsbehandlingstiden op, når der er trepartsforhandlinger - mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne - om et nyt arbejdsskadesystem. Forhandlingerne forventes at gå i gang til foråret.

Sådan siger loven

 

Det er op til Arbejdsskadestyrelsen at afgøre, om en tilskadekommen har ret til erstatning for tab af erhvervsevne og godtgørelse for varigt mén.

 

"Afgørelse træffes inden 1 år efter arbejdsskadens anmeldelse. For erhvervssygdomme (...), der skal forelægges Erhvervssygdomsudvalget, er fristen 2 år."

 

Hvert år lander knap 300 sager på Erhvervssygdomsudvalgets bord. Arbejdsskadestyrelsen behandler over 50.000 sager om året. Det er med andre ord de færreste sager, der har en tidsfrist på 2 år.

 

Kilde: Arbejdsskadesikringsloven

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.