Vold på jobbet

Politisk krav efter tre drab: Bosteder skal kulegraves

Efter tre tragiske dødsfald bør arbejdsforholdene for ansatte på landets bosteder undersøges nøje, mener SF.
To personer blev dræbt på bostedet Saxenhøj i Sakskøbing efter angreb med en kniv 7. maj.
To personer blev dræbt på bostedet Saxenhøj i Sakskøbing efter angreb med en kniv 7. maj. Jonas Skovbjerg Fogh/Scanpix

Et politisk krav om kulegravning af socialpsykiatrien lander nu på beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensens bord. Det sker efter en række tragiske overfald på personalet på bostederne Saxenhøj og Ringbo.

Det er SF's psykiatriordfører Özlem Cekic (SF), der nu går direkte til beskæftigelsesministeren og forlanger sikkerheden for ansatte på landets bosteder for socialt udsatte undersøgt.

Sommerens tre dødelige overfald på bostederne Saxenhøj på Lolland og Ringbo i Bagsværd har understreget behovet for øget sikkerhed for personalet i en sektor, der ifølge SF oplever et stigende voldsniveau.

- Det kan ikke være rigtigt, at man fortsat skal gå på arbejde med livet som indsats, siger Özlem Cekic.

Dødsfald er toppen af isbjerget

SF forlangte i første omgang kulegravning af socialpsykiatrien, mens Folketinget tidligere i år forhandlede om kommende midler til socialpsykiatrien. Men da forliget om SATS-puljen, der fordeler midler til blandt andet psykiatrien og socialpsykiatrien, lå fast, var der ingen enighed om en kulegravning.

Derfor vil Özlem Cekic nu banke på ministerens dør.

Ud over en kulegravning af sikkerheden vil SF også gå til ministeren med krav om at få skærpet reglerne for vold og alene-arbejde på bosteder. Reglerne er i dag ikke bindene, når der laves vagtplaner på bostederne, og det skal der laves om på, mener partiet.

- Som samfund bør vi signalere, at vi tager vold på jobbet alvorligt. Volden i socialpsykiatrien er et stigende problem, og vi skal blive mere opmærksomme på at forebygge den, siger Özlem Cekic.

Hver tredje socialpædagog udsat for vold

Formanden for Socialpædagogernes Landsforbund, Benny Andersen, bakker op om SF's initiativer.

Ifølge forbundets seneste undersøgelse har mere end hvert tredje medlem været udsat for vold på jobbet inden for seneste 12 måneder. Heraf har næsten en femtedel oplevet vold 20 gange i perioden.

- Vi kan ikke leve med den risiko for vold, vores medlemmer arbejder under, så der skal sættes ind øjeblikkeligt. Reglerne omkring alene-arbejde er et godt sted at starte, for det er åbenlyst, at en pædagog alene på job er i højere risiko, siger han.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Lennart Damsbo-Andersen, mener dog ikke, at en kulegravning af sikkerheden vil dæmme op for volden. Han opfordrer i stedet til ansvarlighed blandt chefer og ansatte i branchen.

- Arbejdsgiveren har et klart ansvar for at forholde sig til en risiko for sit personales sikkerhed. Samtidig er det mit indtryk, at for mange ansatte bringer deres egen sikkerhed i fare. Der sker af misforstået godhed og ansvarsfølelse over for borgeren, som de føler sig forpligtet på at hjælpe. Men her skal de sige stop, siger han.

SL-formand: Sådan stopper vi volden

Ifølge Benny Andersen skal der rettes op på en hel række problemer for at mindske volden.

Blandt andet skal der bedre styr på, hvilke patienter der sendes fra psykiatrien ud til forsorgshjemmene.

- Manden fra Saxenhøj var tydeligvis ikke klar til at komme på forsorgshjem, siger han.

Socialpædagogernes formand peger også på, at bosteder som Saxenhøj ikke får de nødvendige oplysninger fra psykiatrien om de klienter, de overdrager. Derfor ved bostederne ikke, om en klient udgør en risiko for personalet.

- Bostedernes beboere er hårdt pressede psykisk. Nogle så meget, at pædagoger kan fremtvinge uhensigtsmæssige reaktioner, hvis de ikke er opmærksomme på en beboers tilstand, siger han.

Formanden for SL peger dog på et par lyspunkter for både beboere og personale i socialpsykiatrien. Blandt andet er en national registrering af vold på bosteder for socialt udsatte undervejs.

Derved vil 15 millioner kroner til indsats mod vold på bosteder, afsat i SATS-puljeforliget, kunne bruges mere målrettet for at dæmme op for de voldelige episoder, mener han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.