Politisk ekspert: Mærkeligt at Thulesen ikke nævner dagpenge

Politisk kommentator Henrik Qvortrup tror, at der allerede foregår sonderinger i forhold til et nyt dagpengesystem. Han tror dog ikke, at temaet allerede er klappet af.
Kristian Thulesen Dahl (DF) lader sig interviewe, før han går til forhandlinger med den kongelige undersøger V-formand Lars Løkke Rasmussen, der efter alt at dømme bliver statsminister i en ny regering efter torsdagens valg.
Kristian Thulesen Dahl (DF) lader sig interviewe, før han går til forhandlinger med den kongelige undersøger V-formand Lars Løkke Rasmussen, der efter alt at dømme bliver statsminister i en ny regering efter torsdagens valg. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Bemærkelsesværdigt.

Sådan kalder politisk kommentator Henrik Qvortrup det faktum, at DF-formand Kristian Thulesen Dahl ikke har nævnt bedre vilkår for dagpengemodtagere, når DF stiller fire særlige krav til V-formand Lars Løkke Rasmussen efter blå bloks knebne valgsejr.

- Det er bemærkelsesværdigt, den alliance, som SF og DF indgik under valgkampen, ikke er set gentaget. Det bekræfter, at det måske ikke lige var det smarteste træk fra SF's side at gøre DF stuerene i forhold til dagpengespørgsmålet. Nu behøver DF måske ikke at levere så meget, siger Henrik Qvortrup til Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Overraskende? SF og Dansk Folkeparti indgår aftale om dagpenge

Henrik Qvortrup har sit eget politiske talkshow på DK4 og en klumme på MX.dk.

Han har tidligere arbejdet som særlig rådgiver for daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

- Der jo forhandlinger i dag - også mellem Løkke og Socialdemokraterne. Det er ikke med henblik på at danne regering. Jeg tror, at der er sonderinger lige nu i forhold til dagpengene. Men jeg tror ikke, at temaet er endeligt klappet af, siger den politiske kommentator.

Hvis grænsebomme kan være afgørende...

I slutningen af maj fremlagde SF-formand, Pia Olsen Dyhr, og DF-formand, Kristian Thulesen Dahl, et fælles dagpengeudspil.

Partiernes førsteprioritet var at bruge penge på at halvere genoptjeningsperioden.

LÆS OGSÅ: Pernille på dagpenge: Grænsebomme før arbejdsløse?

I dag tager det 52 uger at genoptjene retten til dagpenge. Før dagpengereformen var kravet det halve - altså 26 uger eller et halvt år.

LÆS OGSÅ: Klogere end sit jobcenter: De sagde bare nej

SF og Dansk Folkeparti har lovet at lægge stemmer til halveringen af genoptjeningsperioden, medmindre arbejdsmarkedets parter i Dagpengekommissionen kommer op med en endnu bedre model.

- Vi er ikke så meget klogere, fordi meget lidt er sluppet ud fra forhandlingerne. Men Dansk Folkeparti kunne jo bare have sagt: Dagpenge. Hvis grænsebomme kan være afgørende, kan dagpenge vel også? spørger Henrik Qvortrup.

"Der kommer til at ske noget"

Henrik Qvortrup tør godt love, at der vil ske noget efter Dagpengekommissionen har fremlagt sine anbefalinger til et nyt dagpengesystem.

- Jeg er ret sikker på, at der komme til at ske noget. Det ville jo være sket under alle omstændigheder, fordi afgående statsminister Helle Thorning Schmidt (S) havde lovet at se på retten til genoptjening, når anbefalingerne forelå, siger han.

FOTO: Billedserie: Nu tager du over, Mette

- Det er dog svært at sige, hvad Kristian Thulesen Dahl har tænkt sig at gøre. Men jeg har noteret mig, at han har indgået den her alliance med SF og dermed også givet et løfte til sine vælgere, tilføjer Henrik Qvortrup.

FOTO: Baby og pisk: Se de nye DF'ere på Borgen

Hvis en regeringsdeltagelse overhovedet kan komme på tale, skal fire konkrete krav være opfyldt, lyder det fra Dansk Folkeparti i disse dage.

Det drejer sig om en stram EU-linje, genindførelse af grænsekontrollen, en strammere udlændingepolitik og så velfærdskravet om en offentlig vækst på 0,8 procent.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.