Politikere: Vi må ikke tro blindt på Finansministeriets tal

Der er god grund til at være på vagt over for Finansministeriets tal, mener SF'er og DF'er. Reaktionen kommer oven på Avisen.dk's afdækning af et stort fejlskøn fra ministeriet.
Der er grund til at se med en vis skepsis på tal fra Finansministeriet, mener finansordførerne Jonas Dahl (tv) fra SF og René Christensen fra DF. 
Der er grund til at se med en vis skepsis på tal fra Finansministeriet, mener finansordførerne Jonas Dahl (tv) fra SF og René Christensen fra DF.  Arkivfoto: Henning Bagger og Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix.

Selv om Finansministeriet har nogle af landets skarpeste 'regnedrenge' og 'regnemaskiner', skal man ikke altid tro fuldt og fast på ministeriets tal. 

Den kritik kommer fra to finansordførere. De har set lidt for mange eksempler på, at ministeriets tal ikke altid holder stik.

Deres udtalelser falder på baggrund af, at Finansministeriet har lavet et stort fejlskøn i forhold til den såkaldte kontantydelse til ledige. Det har Avisen.dk afdækket.

- Med skiftende regeringer finder man ud af, at man med Finansministeriets beregninger nogle gange går med livrem og seler, mens man i andre tilfælde har en mere lempelig tilgang. Uden at beskylde nogen for noget, så virker det som om, at nogle beregninger er mere farvet af politik end af fakta, siger Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen til Avisen.dk.

Tidligere skatteminister og finansordfører for SF Jonas Dahl ser med stor skepsis på Finansministeriets tal.

- Vi havner for tit i nogle situationer, hvor Finansministeriet rammer uden for skiven, siger Jonas Dahl til Avisen.dk. 

Mistillid skader

Den manglende tillid til tallene fra ministeriet er noget møg, mener Jonas Dahl. 

- Hvis ikke vi kan få større tillid til Finansministeriets tal, vil vi fremover stå i den situation, når vi diskuterer større politiske reformer, at beslutningerne vil være omgærdet af al for stor usikkerhed, siger Jonas Dahl og fortsætter:

- Ingen har jo gavn, at der bliver sået tvivl om den politiske beslutningsproces.

SF efterlyser handling

Står det til SF'er Jonas Dahl, skal Finansministeriet kigge sine regnemodeller grundigt efter i sømmene og foretage ændringer. Og så skal medlemmer af Folketinget kunne trække mere på økonomer, som er uafhængige af Finansministeriet. 

- Vi har et efterslæb i Folketinget i forhold til analyse-kapacitet. Vi har brug for ressourcer til at kunne få foretaget flere økonomisk komplicerede beregninger, siger Jonas Dahl. 

René Christensen fra Dansk Folkeparti deler ikke det ønske.

- Når man står med et stykke papir med kongekrone fra Finansministeriet, går jeg som udgangspunkt ud fra, at det er i orden. Det er man nødt til som enkeltpolitiker og parti, for vi har ikke kræfter til selv at regne på alt muligt, siger René Christensen og fortsætter:

- Men man skal da bruge sin sunde skepsis, hvis noget lyder påfaldende billigt eller rammer påfaldende få.  

Han har som finansordfører set flere eksempler på skæve tal fra ministeriet.

- Der har været nogle tilfælde, hvor jeg har studset over, at man kan regne så meget forkert. Eksempelvis beregningerne for, hvor mange der ville falde ud af dagpengesystemet, når man afkortede perioden. I sin tid talte man om nogle få tusinde, men det viste sig jo at være langt, langt flere, siger René Christensen. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) før deadline på denne artikel.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.