HOSPITALER I KRISE

Politikere: Urimeligt med overarbejde til 0 kroner

Enhedslisten og SF er oprørte over, at hver tredje sygeplejerske må tage fritiden i brug for at nå at løse dagens eller nattens arbejdsopgaver.
Der løbes stærkt på gangene og stuerne på de danske sygehuse. Alligevel når hver tredje sygeplejerske ikke sine arbejdsopgaver i løbet af vagten. Derfor arbejder de over - mange gange helt gratis.
Der løbes stærkt på gangene og stuerne på de danske sygehuse. Alligevel når hver tredje sygeplejerske ikke sine arbejdsopgaver i løbet af vagten. Derfor arbejder de over - mange gange helt gratis. Foto: Annelene Petersen/Arkiv/Scanpix

Sundhedsordførerne for Enhedslisten og SF synes, at det er dybt urimeligt, at sygeplejersker, der i forvejen løber stærkt, arbejder over uden at få en krone for det.

Reaktionen kommer efter, at Avisen.dk har omtalt en ny undersøgelse, der viser, at hver tredje sygeplejersker må tage fritiden i brug for at nå dagens eller nattens arbejdsopgaver.

LÆS OGSÅ: Hver tredje sygeplejerske arbejder gratis

Undersøgelsen, som Megafon har lavet for Dansk Sygeplejeråd, viser også, at de, der arbejder over, i snit bruger 31,7 minutter på overarbejdet.

- Det er fuldstændigt uacceptabelt, lyder det fra Özlem Cekic fra SF.

- Mange sygeplejersker presser sig selv til det yderste, og risikoen er jo, at de sidst siger farvel til faget, supplerer Stine Brix fra Enhedslisten.

LÆS OGSÅ: Sygeplejerske: Skal vi behandle patienten helt ned i graven?

Ifølge Dansk Sygeplejeråd svarer det totale overarbejde til 827 fuldtidsstillinger.

Alle deltagere i undersøgelsen har i snit 9,6 minutters overarbejde, hvilket svarer til 1,4 millioner timer årligt eller over 800 fuldtidsstillinger.

Sygeplejerskernes fagforening ser undersøgelsens resultat som et udtryk for, at der er for få hænder til for mange komplicerede opgaver.

Sundhed er hedt valgtema

Det danske sundhedsvæsen er et varmt tema i valgkampen.

Sådan har Megafon spurgt

Tænk tilbage på sidste gang, du var på arbejde. Løste du arbejdsopgaver (for eksempel dokumentation eller opgave-overdragelse) i din fritid, fordi du ikke havde tid til at løse dem i arbejdstiden?

31 procent: Ja

64 procent: Nej

4 procent: Ikke relevant

1 procent: Ved ikke

Kilde: Megafon og Dansk Sygeplejeråd

 

UDVID

Stigende medicinpriser betyder, at regionerne må spare. For eksempel foreslår Region Midtjylland at spare ni millioner årligt i perioden 2016-2019 på genoptræning af patienter med hjerneskade.

LÆS OGSÅ: Massive besparelser i vente: Vil ramme hjerneskadede patienter

Et forslag, der kritiseres af pårørende til patienterne og flere sundhedsordførere fra Christiansborg.

LÆS OGSÅ: Far til pigen, der ikke ville dø: Politikerne er ikke rigtig kloge

Det samme gør sygeplejerskernes gratis overarbejde.

- Jeg kender det godt. Som sygeplejerske skal du for eksempel overdrage din patient eller patienter til nattevagten, hvis du selv er i aftenvagt. Og den overdragelse tager tid. Men selvfølgelig er det et arbejde, der skal lønnes, siger Özlem Cekic, der stiller op for SF.

Enhedslisten er helt på linje med den udmelding.

- Der kan ikke skrues mere op for produktiviteten i sundhedssystemet, siger Stine Brix.

- Der er skåret ikke ind til, men ind i benet. Man kan se sort på hvidt, at 72 ansatte leverer det samme, som 100 ansatte gjorde i 2001. Det er konsekvensen. Vi har nået grænsen. Mange ansatte kan ikke blive ved uden at brænde ud, uddyber hun.

SF: Stram op, regioner

SF efterlyser et overblik over, hvor sygeplejerskerne arbejder gratis.

- Det er afgørende, at det stoppes. Regionerne bør tage det her alvorligt, siger sundhedsordfører Özlem Cekic.

Både Enhedslisten og SF frygter, at sygeplejerskernes travlhed i sidste ende går ud over patientsikkerhed.

- Hvis en patient for eksempel er på toilettet, når en vagt slutter, kan jeg godt forstå, hvis den ansvarlige sygeplejersker bliver og hjælper vedkommende efter vagten. Men vi kan ikke forlange, at personalet skal blive længere uden at få en krone for det, siger sundhedsordfører Stine Brix fra Enhedslisten.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.