Politikere: Smid præsterne ud af hospitalerne

I følge S og R i København, er det blevet alt for meget med præster i hospitalernes etiske kommissioner. Præsterne mener selv, at de sidder der på et folkeligt mandat.
Præster har ikke noget at gøre i hospitalernes etiske kommissioner, men flere politikere i København.
Præster har ikke noget at gøre i hospitalernes etiske kommissioner, men flere politikere i København. Foto: Scanpix

Når præster kan få plads i hospitalernes etiske kommissioner, fylder de for meget på et område, hvor de ikke har kompetencer, mener både De Radikale og Socialdemokraterne i Københavns Kommune.

De etiske kommissioner er nemlig lavet til at rådgive læger og sygeplejersker i svære dilemmaer, men det er præsterne slet ikke kompetente til, mener politikerne:

"Det har taget overhånd, når præsterne er med til at vejlede lægerne og sygeplejerskerne i, om en patient skal have livsforlængende medicin. Der må vi konstatere, at man ikke har været i stand til at holde personer med religiøse interesser ude af den lægefaglige vurdering. Og det er ikke i patientens interesse," Siger Lars Aslan Rasmussen, (S) til Berlingske.dk.

Også De Radikale er mange for at forskellige interesser vil blive blandet sammen:

"Præsterne skal under ingen omstændigheder indgå i vurderingerne af, om en patient skal have aborteret et foster eller ej. Og da slet ikke uden at patienten ved det. Præsternes religiøse overbevisninger svækker objektiviteten i komiteens beslutninger," siger Tommy Petersen, (R) til Berlingske.dk.

De udmeldinger møder dog undren hos bl.a. Ulla Britt Sørensen, der er formand for Præster i Sundhedssektoren, (PRIS):

"Præster har lang erfaring med etiske overvejelser og kan levere et fagligt indspark, som vi ved, at læger sætter pris på at få med," siger hun til Berlingske.dk.

Forslaget om at fjerne præsterne fra de etiske kommissioner møder dog også modstand i Socialdemokratiets egne rækker:

"Præster er belæste mennesker med viden om sjæl og sind. Jo bredere man kan få belyst og diskuteret emnerne, jo mere nuancerede bliver også de svar, man får ud af det," siger partiets gruppeformand i Region Hovedstaden, Leila Lindén til Berlingske.dk.

Kilde: Berlingske.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.