Politikere skal skabe løsninger, ikke splid
Kandidaterne stiller spørgsmålene, og borgerne leverer svarene. Jeg har inviteret garvede politikere som Naser Khader fra Konservative, Jens Joel fra Socialdemokratiet og Jonas Dahl fra SF

Af Niko Grünfeld
SE ALLE BLOGINDLÆG

Vi skal have en ny politisk kultur, hvor vi gør op med personangreb og mudderkastning. I stedet for skal vi politikere udvise ydmyghed og åbenhed over for vores samtalepartnere.

Her under valgkampen møder jeg en masse mennesker. Både journalister, borgere og politikere. Nogle vil det samme som mig, og nogle vil noget helt andet. Jeg gør mig meget umage for at møde dem med åbenhed og rent faktisk prøve at forstå, hvorfor de siger, som de gør.

NETOP DEN måde, vi møder hinanden på i dansk politik, vil jeg gerne være med til at forme. Når vi møder hinanden, skal vi være åbne og lytte. Det gælder, når vi politikere møder hinanden. Det gælder, når borgere møder hinanden. Og det gælder, når politikere møder borgere.

I Alternativet starter vi med os selv, fordi vi anerkender, at al forandring nødvendigvis må komme indefra. Derfor har vi opstillet nogle kriterier for, hvordan vi vil opføre os, når vi skal tale politik.

DET HANDLER om, at vi gerne vil have en samtale i øjenhøjde med dem, vi møder. Vi vil lytte mere, end vi vil tale, og vi vil møde vores politiske kollegaer der, hvor de er. Når vi argumenterer, vil vi fremhæve de værdier, der ligger til grund, og vi vil være nysgerrige over for dem, vi debatterer med.

Kan det overhovedet lade sig gøre, tænker du måske. Handler politik ikke netop om at udstille sin modstanders svagheder, så man kan jorde hende? Jeg anerkender, at det af og til kan fremstå sådan, men jeg mener bestemt ikke det er et ideal, vi skal stræbe efter.

Jeg tror ikke på, at politikere skal være alvidende orakler, der ikke kan indrømme, at der er noget, de ikke ved, eller at politikere ikke kan anerkende et godt argument, selvom det måtte komme fra en politiker fra et andet parti.

FOR AT TESTE min påstand afholder jeg i morgen Bagvendt Borgermøde i Alternativets lokaler på Vesterbro Torv i Århus.

Her bliver den politiske samtale vendt på hovedet, så det er kandidaterne, der stiller spørgsmålene, og borgerne, der leverer svarene. Jeg har inviteret garvede politikere som Naser Khader fra Konservative, Jens Joel fra Socialdemokratiet og Jonas Dahl fra SF, så jeg glæder mig til at se, hvordan de klarer udfordringen.

De gode løsninger finder vi nemlig kun ved både at lytte og tale. Flere ved mere. Det skal vi huske både hinanden og os selv på de kommende uger.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om Niko Grünfeld

Niko Grünfeld er medstifter af Alternativet og arbejder for partiet som politisk udviklingskonsulent på Christiansborg. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor. Niko er desuden spidskandidat for Alternativet København og opstillet til Borgerrepræsentationen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.