Politikere oplyser ikke om økonomiske interesser

Flere af landets folketingsmedlemmer oplyser ikke, hvad de tjener penge på ved siden af deres politiske arbejde. Et problem, mener forsker.
Foto: Scanpix

Når landets politikere vedtager nye love og regler, er det ikke altid lige tydeligt, om de også har personlige interesser på spil.

20 ud af landets 179 folketingsmedlemmer fortæller nemlig ikke, hvad de tjener penge på ved siden af det politiske arbejde, eller hvilke bestyrelser de sidder i.

Alle 20 er fra Venstre, Liberal Alliance eller Det Konservative Folkeparti. Det skriver DR Syd.

Ifølge reglerne skal folketingsmedlemmer ellers indberette den slags til Folketingets hvervregister.

Venstres Eva Kjer Hansen er blandt de politikere, der ikke oplyser om sine hverv til registret. Hun mener ikke, det kommer andre ved, hvad hun laver ved siden af jobbet som folketingspolitiker.

- Det er udelukkende en snagen i mit privatliv og min økonomi. Om jeg ejer et sommerhus eller har aktier i et bestemt firma er uvedkommende i forhold til mit politiske arbejde, siger Eva Kjer Hansen (V) til DR Syd.

- Vælgerne må stole på, at jeg erklærer mig inhabil, når det er relevant, siger hun.

Ifølge forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch er det et problem, når politikerne ikke fortæller, hvad de er engageret i uden for Christiansborg.

- Man har jo vedtaget de her regler, for at vælgerne bedst muligt kan vurdere deres politikere. Så når de ikke følger reglerne, er mulighederne for at tjekke politikerne jo ringere, siger Roger Buch til DR Syd.

Roger Buch mener, at det er vigtigt for vælgerne at vide, om politikerne eventuelt er i lommen på nogen, inden de sætter deres kryds.

- Vælgerne skal kunne se, om politikerne er i en form for afhængighedsforhold til nogen eller har bestemte økonomiske interesser. Hvis de har aktier eller bestyrelsesposter, kan det være vigtig viden for vælgerne, siger Roger Buch.

Politikere, som ikke efterlever kravet, bliver nævnt på en liste på Folketingets hjemmeside. Ellers er der ingen sanktioner for politikere, som ikke oplyser om deres sidehverv.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.