Politikere om terror: Vi vil vide, hvad der skete

SF og de fire partier i blå blok kræver nu en redegørelse for, hvad der skete under terrorangrebet i København. S kalder det "en mistillidserklæring" til politiet.
Partierne i blå blok og SF kræver nu, at der senest om tre uger skal ligge en redegørelse klar, der giver overblik over, hvad der skete, da København blev ramt af terror.
Partierne i blå blok og SF kræver nu, at der senest om tre uger skal ligge en redegørelse klar, der giver overblik over, hvad der skete, da København blev ramt af terror. Søren Bidstrup/Scanpix

Et flertal udenom regeringen kræver nu, at der senest om tre uger skal ligge en redegørelse klar om terrorangrebet i København, der kostede to personer livet og sårede fem betjente. Det skriver DR Nyheder.

Flertallet består af de fire partier i blå blok - Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance - samt SF. Det alternative flertal opfordrer i en fælles beretning regeringen til at fremlægge en redegørelse om senest tre uger.

Der skal redegøres for en række konkrete hændelser og forløb, der relaterer sig til angrebet og gerningsmanden Omar Abdel Hamid El-Hussein, lyder det.

- Vi har brug for et samlet overblik over, hvorfor det gik så galt som det gik, siger Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder.

- Vi står over for en trussel, der kalder på et samlet svar fra Danmark. Det er ikke kun politiet, Udenrigsministeriet og forsvaret. Det er også socialpolitik. Det er et samlet gensvar, og det kan man kun give, hvis man har et samlet overblik, og det har vi brug for at få hurtigst muligt, siger han.

SF-formand Pia Olsen Dyhr mener, at regeringen har reageret fint på terrorangrebet i Paris i starten af januar, men der er efter angrebet i København behov for at få svar på, om dansk politi har den rigtige udrustning og træning, og om sikkerheden omkring danske jøder har været tilstrækkelig.

- Vi bliver nødt til at vide præcis, hvad der er sket i København den 14. og 15. februar, og så vil vi også gerne vide, hvor gerningsmanden har været undervejs i sit liv, så vi kan sætte ind de med rigtige instrumenter og ikke overreagere, siger Pia Olsen Dyhr til DR Nyheder.

De borgerlige partier og SF vil have regeringen til at redegøre en række konkrete forhold, blandt andet omkring sikkerheden ved Krudttønden og det efterfølgende beredskab ved synagogen i København samt samarbejdet med svensk politi om beskyttelsen af tegneren Lars Vilks.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, er forarget over udmeldingen fra blå blok og SF.

Hun kalder det ligefrem en "mistillidserklæring" til politiet.

- Det er fuldstændig mangel på respekt for politiets arbejde i en situation, hvor alle Folketingets partier i forvejen er helt enige om, at politiet skal have mulighed for at efterforske sagen færdig, siger Trine Bramsen til DR Nyheder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.