Politikere giver flere penge til dansk film

Dansk filmproduktion skal finde nye forretningsmodeller, der passer til den digitale udvikling, siger minister
Ny bred politisk aftale giver flere penge til danske film som "Kapgang".
Ny bred politisk aftale giver flere penge til danske film som "Kapgang". Foto: Pressefoto/Nordisk Film/free

En ny bred politisk aftale med opbakning fra alle partier sikrer, at dansk filmproduktion bliver tilført yderligere midler i perioden 2015 til 2018 til blandt andet at producere flere lavbudgetfilm til gavn for både filmselskaberne og skuespillerne.

Støtten til computerspil øges desuden fra 20 til 40 millioner kroner i aftaleperioden.

Aftalen glæder kulturminister Marianne Jelved (R).

- Jeg er glad for, at alle Folketingets partier er enige om, at dansk film fortsat skal levere kvalitet og gode fortællinger. Dansk film er presset på økonomien i øjeblikket, og derfor giver vi branchen en håndsrækning med 70 millioner kroner ekstra over de næste fire år.

- Samtidig sender vi et klart signal til branchen om, at de skal finde nye forretningsmodeller, der passer til den digitale udvikling, siger kulturministeren i en pressemeddelelse.

Dansk filmproduktion tilføres i perioden 2015 til 2018 70 millioner kroner. Midlerne skal bruges til at bistå filmbranchen i omstillingen til det digitale salg af film.

Der indføres desuden en støtteordning for lavbudgetfilm, som betyder, at der fremover skal produceres 82 til 104 spillefilm. Med de nye lavbudgetfilm får både erfarne filmfolk og nye talenter mulighed for at prøve kræfter med andre måder at arbejde på, lyder det fra kulturministeriet.

Computerspilproducenterne får gavn af, at Det Danske Filminstitut opretter et spilkontor, som ud over at fordele støttekronerne også skal være med til at opbygge et innovativt spilmiljø i Danmark.

Det skal ske i samarbejde med blandt andet Animationsværkstedet i Viborg og Dadiu, der uddanner i at lave computerspil.

Den samlede økonomiske ramme for den filmpolitiske indsats mellem 2015 og 2018 er 2252,2 millioner kroner svarende til 563 millioner kroner årligt. Det er et løft fra de nuværende 530 millioner kroner.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.