VOLD MOD INDSATTE

Politikere: Chefer må stoppe usund kultur i fængsler

Retsordførerne fra Enhedslisten og SF vil have chefer i danske fængsler og arresthuse til at stramme op. Hvis der sker vold mod indsatte, er det fængselsbetjenten, der indberetter, der skal beskyttes og ikke den voldelige kollega.
Pernille Skipper (EL), der her ses under en afstemning i Folketinget, vil stoppe syg kultur i danske fængsler. Hun mener, at det er ledelsen i det enkelte fængsel, der må beskytte whistleblowere og ikke voldelige ansatte, hvis der sker vold mod indsatte.
Pernille Skipper (EL), der her ses under en afstemning i Folketinget, vil stoppe syg kultur i danske fængsler. Hun mener, at det er ledelsen i det enkelte fængsel, der må beskytte whistleblowere og ikke voldelige ansatte, hvis der sker vold mod indsatte. Foto: Thomas Lekfeldt/Arkiv/Scanpix

Marianne Jørgensen er fængselsbetjent og whistleblower.

Og offentligt ansatte som hende skal beskyttes bedre. Det mener både Enhedslisten og SF, der vil have ledelsen i de danske fængsler og arresthuse til at stramme op.

Det skal være slut med at tage mere hensyn til voldelige fængselsbetjente end til den betjent, der fortæller ledelsen om volden.

- Mariannes historie, der i sig selv er forfærdelig, viser, at der i visse fængsler er en usund kultur. Det er urimeligt, at det er den ansatte, der gør det rigtige, der straffes og omplaceres, siger Pernille Skipper, der er retsordfører for Enhedslisten, til Avisen.dk.

Reaktionen kommer, efter at Marianne Jørgensen stod frem på Avisen.dk og i DR's 21 Søndag.

LÆS OGSÅ: Fængselsbetjent taler ud: For meget vold mod indsatte

Her fortalte den 28-årige fængselsbetjent om, hvordan hun blev frosset ud fra sin arbejdsplads efter at have fortalt ledelsen om vold mod en kvindelig indsat. En kollega tog kvælertag på den indsatte, mens to andre kolleger forsøgte at dække over volden ved blandt andet at afgive falske vidneforklaringer i retten.

- Vold mod indsatte bliver aldrig acceptabelt, selvom miljøet i fængslerne er blevet hårdere, fordi dem, der begår mindre forbrydelser, nu afsoner med fodlænker, hvilket betyder, at der ikke tyndes ud blandt de mere hårdkogte, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, der er retsordfører for SF, til Avisen.dk.

De to retsordførere er enige om, at ansvaret for at forebygge mobning som i Marianne Jørgensens tilfælde hviler på den enkelte ledelse.

"De voldelige ansatte vinder"

Tal fra Kriminalforsorgen viser, at der har været 15 disciplinærsager mod ansatte i perioden 2006-2014. Sagerne har enten handlet om vold eller nedværdigende behandling.

HR-chefen i Kriminalforsorgen mener, at den øverste ledelse gør alt, hvad den kan for at beskytte ansatte som Marianne Jørgensen.

Men indsatsen virker tilsyneladende ikke alle steder, lyder det fra Christiansborg.

- Ledelsen i fængslerne skal være bedre. Det kan ikke være rigtigt, at de voldelige ansatte vinder. Marianne Jørgensen blev forflyttet. Det gjorde den voldelige kollega ikke, siger Karina Lorentzen Dehnhardt fra SF.

- Nogle ledere tager åbenbart ikke problemet alvorligt nok, supplerer Pernille Skipper fra Enhedslisten.

De to partier vil arbejde for, at whistleblowere bliver bedre beskyttet fremover.

Derfor har SF fremsat et forslag, som kan stemmes hjem inden sommerferie, hvis der er flertal for det.

Peter Skaarup, der er retsordfører for Dansk Folkeparti, oplyser til Avisen.dk, at han også er for en bedre beskyttelse af offentligt ansatte, der ytrer sig.

Fængselsbetjent: Hør her

Mandag formiddag mødes Marianne Jørgensen med Pernille Skipper.

Hun håber, at hendes besked trænger klart ind hos alle partier på Christiansborg.

Vold mod indsatte finder sted i flere danske fængsler. Politikerne på Borgen må forsøge at stoppe volden og beskytte de ansatte, der gør deres pligt ved at indberette voldelige kolleger. Politikerne bør høre, hvad jeg har på hjertet, så de kan handle på historien, sagde Marianne Jørgensen til Avisen.dk søndag.

Indtil nu har Kriminalforsorgen afvist, at der er et generelt problem i forhold til vold mod indsatte i landets fængsler og arresthuse.

- Enhver hændelse, hvor en ansat bruger mere magt end nødvendigt, er alvorlig, og vi reagerer på den. Det er uacceptabelt, hvis nogle ansatte går over grænsen. Hvis der er tale om strafbare forhold, vil de ansatte blive politianmeldt og retsforfulgt, sagde HR-chef Marianne Fæster Nielsen søndag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.