Politiker: Vi skubber folk ud i fattigdom

Mere end hver tiende borger, der har været i ressourceforløb, står helt uden indtægt, når forløbet er slut. Og det er slet ikke i orden, mener Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Finn Sørensen.
- Vi skubber jo folk direkte ud i fattigdom, siger Enhedslistens Finn Sørensen.
- Vi skubber jo folk direkte ud i fattigdom, siger Enhedslistens Finn Sørensen. Foto: Scanpix/arkiv

- Vi skubber jo folk direkte ud i fattigdom.

Sådan siger Finn Sørensen, arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten, efter at Avisen.dk i dag kan fortælle, at mere end hver tiende borger, der har været i ressourceforløb, står helt uden indtægt.

Det er tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, der viser, at 10,6 procent stod helt uden indtægt fem uger efter, at de var færdige i ressourceforløb. 

De er altså ikke kommet i arbejde, så de kan få løn, men har samtidig mistet deres ret til sociale ydelser.

Samtidig viser tal udleveret til Folketingets beskæftigelsesudvalg, at 5,9 procent står helt uden indtægt et år efter, at de er færdige med et ressourceforløb.

- Det bekræfter det billede, vi har set fra de andre arbejdsmarkedsreformer, hvor omkring 10 procent bliver skubbet ud i fattigdom. Vi ved simpelthen ikke, hvad de lever af. Det har alle partierne bag reformen et ansvar for, siger Finn Sørensen.

Vikarierende beskæftigelsesordfører for Socialdemokraterne, Lennart Damsbo-Andersen, er da også enig i, at det ikke er hensigtsmæssigt, at så mange står uden forsøgelsesgrundlag.

- Da vi lavede reformerne – både i forhold til fleksjob og førtidspension – var det ikke vores hensigt, at folk skulle ende med at stå uden forsørgelsesgrundlag. Hvis det nu viser sig, det er sådan, må beskæftigelsesministeren forklare, hvordan det hænger sammen, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Ressourceforløbene blev indført i forbindelse med førtidspensionsreformen fra 2012 som et forsøg på at gøre flere syge og sårbare ledige i stand til at vende tilbage på arbejdsmarkedet eller at tage en uddannelse frem for at komme på førtidspension.

Men siden er systemet blevet kritiseret for at være meningsløst eller ligefrem at gøre folk mere syge.  Der har blandt andet været eksempler med syge ledige, som må have en seng med i arbejdsprøvning, og folk på ressourceforløb, der er døde, mens de har ventet på at få tilkendt førtidspension.

Senest har partilederne fra S, SF og R varslet, at de er parate til at se på, om reglerne skal laves om.

- Vi ved, at det ikke hjælper syge mennesker, at man fjerner deres eksistensgrundlag. Tværtimod. De får bare endnu mindre overskud til at blive raske og komme tilbage på arbejdsmarkedet, siger Finn Sørensen, der tidligere på ugen kaldte det "et spil for galleriet", hvis S, SF og R ikke tør opsige forliget og danne et nyt uden om regeringen.

Ifølge Lennart Damsbo-Andersen er det dog ikke løsningen.

- Når vi har været med til at lave nogle forliger og reformer, løber vi ikke bare fra dem. Hvis der er noget i dem, der er uhensigtsmæssigt, vil vi hellere være med til at lave det om. Det er også derfor, jeg siger, at ministeren må forklare baggrunden for de her tal, og så må vi tage en diskussion efterfølgende, siger han.

Det sker der efter ressourceforløb

3084 personer havde i januar 2016 afsluttet et ressourceforløb.

Fem uger efter stod 10,9 procent, eller 332 personer, helt uden indtægt fra hverken løn eller offentlig ydelse.

Tre procent, eller 90 personer, var kommet i arbejde.

42,6 procent, eller 1.298 personer, havde fået tilkendt førtidspension.

Kilde: Beskæftigelsesministeriets forløbsdatabase DREAM

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.