Politiet advarer mod tricktyve: Sådan fupper de pensionister

Tricktyvene går især efter ældre mennesker, advarer politiet.
Tricktyvene går målrettet efter ældre mennesker af en helt særlig grund.
Tricktyvene går målrettet efter ældre mennesker af en helt særlig grund. Scanpix / modelfoto

Du tror, det er en uskyldig, forvirret turist, der vil spørge om vej eller have vekslet penge. Men du risikerer, at din pung er ribbet for kontanter efter mødet.

Politiet advarer endnu engang om tricktyve i hele landet.

Der har netop været et par episoder i Østjylland, men som regel rykker den samme gruppe tyve rundt i de forskellige landsdele for at undgå at blive snuppet.

- Når politiet i den ene politikreds har været ude og advare mod dem, rykker de videre, siger Vagn Martinussen, som er politikommisær ved Østjyllands Politi, til Avisen.dk.

Går målrettet efter ældre mennesker

Tirsdag gik det ud over to mænd på 84 og 86 år, der blev ribbet for over 1.000 kroner hver. I begge tilfælde blev de antastet af en mand, der spurgte, om de kunne veksle nogle penge. Den strategi bruger tricktyvene tit, siger Vagn Martinussen.

- Typisk er der tale om en enkelt person, som henvender sig og spørger om vej eller spørger, om man kan veksle, eller om man kan hjælpe med et eller andet, siger han.

Som regel har tyven en hjælper, som holder sig i baggrunden for ikke at vække mistanke, men som så lusker pungen op af din lomme, mens du har travlt med at hjælpe "turisten".

- Den type tricktyve går netop tit efter ældre mennesker, fordi de typisk er hjælpsomme og høflige. Samtidig er de måske ikke så mistænksomme som yngre, og deres sanser er ikke helt skarpe længere. Det er ikke særligt sympatisk, siger Vagn Martinussen.

Hiv ikke pungen ud

Han understreger, at det er svært at genkende tricktyvene, da der kan være tale om såvel mænd som kvinder, og såvel danskere som udlændinge.

Derfor vil han heller ikke fraråde at hjælpe, hvis man for eksempel bliver stoppet af en vildfaren turist.

- Men man kan tage sine forholdsregler. Hold pungen tæt ind til kroppen. Hvis du er i bil, så lås den, inden du går ud. Og sig nej til at veksle penge. I stedet kan du henvise dem til et vekselkontor, lyder rådene fra politikommissær Vagn Martinussen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.