TERROR I KØBENHAVN

Politi og PET: Vi har identiteten på formodet gerningsmand

Den formodede gerningsmand var bevæbnet med pistoler, da han blev skudt, og politiet har fundet et såkaldt blankt våben, siger politiinspektør. PET kendte manden på forhånd.
Politiet er meget tæt på en fuld identitet af den formodede gerningsmand. I øjeblikket ransager man flere adresser i København, fortæller politiinspektør Jørgen Skov, her ved gårsdagens pressemøde efter attentatet på Østerbro.
Politiet er meget tæt på en fuld identitet af den formodede gerningsmand. I øjeblikket ransager man flere adresser i København, fortæller politiinspektør Jørgen Skov, her ved gårsdagens pressemøde efter attentatet på Østerbro. Janus Engel: Polfoto

Politiet har netop holdt pressemøde på Københavns Politigård. Her sagde politiinspektør Thorkild Fogde:

-Vi ved nu, at gerningsmanden var bevæbnet med pistoler, og vi har fundet et såkaldt blankt våben og noget beklædning, som indgår i efterforskningen.

Chef for PET, Jens Madsen var også til stede. Han sagde:

- Vi er meget tæt på en identitet af den formodede gerningsmand. Vi kan endnu ikke sige noget om motivet for attentaterne, men arbejder med, at han kan være inspireret af hændelserne i Paris og generelt være inspireret af militant islamistisk propaganda udsendt af ISIL og andre terrororganisationer.

Ransager adresser

PET kendte personen i forvejen, men Jens Madsen siger, at man ikke ved, hvorvidt han har været i Syrien eller andre konfliktzoner.

Den afdøde boede i Mjølnerparken på Nørrebro. Det var her taxichaufføren satte ham af, efter angrebet på Krudttønden.

Politiet ransager i øjeblikket flere forskellige adresser i København og har som Jens Madsen siger “opmærksomhed på bestemte personer og lokaliteter.”

Ifølge ledende politiinspektør Jørgen Skov har politiet et godt billede af mandens færden og er i fuld gang med at lave forhør med de mennesker, der bor og færdes der, hvor han har opholdt sig.

- Vi er ude hos private og forretningsdrivende og hente videooptagelser hjem for at klarlægge hans nøjagtige færden. De tekniske undersøgelser er ikke 100 procent afsluttet, men det er vores overbevisning, at det er ham, sagde ledende politiinspektør Jørgen Skov.

"Alvorligt" trusselsniveau

Trusselsniveauet mod Danmark er ifølge PET “alvorligt.” Havde man ikke haft gerningsmanden, var det muligvis blevet opjusteret yderligere, sagde PET-chefen.

Han sagde også:

- Der kan ske angreb rettet mod Danmark eller danske institutioner i udlandet med en meget kort planlægningshorisont og uden forudgående efterretninger til politiet eller os, sagde Jens Madsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.