Politi: 46 personer sigtet for menneskesmugling

Siden syriske flygtninge er begyndt at strømme ind i landet er 46 personer sigtet for menneskesmugling, oplyser Rigspolitiet.
Politiet holder øje med personer, der hjælper flygtninge, der opholder sig ulovligt i landet, videre til Sverige. Menneskesmugling af grav karakter kan straffes med op til otte års fængsel. 
Politiet holder øje med personer, der hjælper flygtninge, der opholder sig ulovligt i landet, videre til Sverige. Menneskesmugling af grav karakter kan straffes med op til otte års fængsel.  Foto: Simon Skipper/Scanpix/Arkiv

De seneste uger har flere danskere bevidst brudt loven ved at hjælpe flygtninge med at komme fra Danmark til Sverige.

Selvom politiet flere gange har understreget, at det er ulovligt at transportere flygtninge og migranter, der opholder sig ulovligt i landet, videre til Sverige, så har flere borgere valgt at udøve civil ulydighed og hjælpe flygtningene.

Ifølge Rigspolitiet er ialt 46 personer siden 6. september i år sigtet for menneskesmugling.

Politiet holder øje

Under et pressemøde tirsdag gav justitsminister Søren Pind (V), rigspolitichefen og PET’s fungerende chef offentligheden en kort status over de politi- og sikkerhedsmæssige aspekter af de sidste to ugers begivenheder.

Her understregede rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, at politiet fortsat vil have et skarpt fokus på menneskesmugling, også under den ekstraordinære situation med flygtningestrømmen.

- Vi har ikke lettet foden fra speederen i forhold til vores menneskesmuglerindsats. Tværtimod, fastslog rigspolitichefen.

Og siden 6. september, hvor den nuværende flygtningestrøm tog fat, er der sigtet 30 personer for menneskesmugling efter udlændingelovens bestemmelser. Derudover er der sigtet 16 personer efter straffeloven. Det oplyser Rigspolitiets kommunikationsrådgiver Thomas Kristensen til Avisen.dk.

Små eller store fisk

Om personer bliver sigtet efter udlændingeloven eller straffeloven kommer blandt andet an på, hvor organiseret transporten af flygtninge er, forklarer forsvarsadvokat Bjørn Elmquist, der er formand for Retspolitisk Forening.

I følge ham har de 30 personer, der er sigtet efter paragraf 59 i udlændingeloven, højst sandsynligt fragtet flygtninge rundt i eller ud af landet uden den store organisering, og uden at tage den store betaling for det. Han betegner denne gruppe som små fisk.

- Det er på det amatøragtige niveau, hvor folk gør det som civil ulydighed, og hvor deres gode hjerte løber af med dem, forklarer Bjørn Elmquist.

Otte års fængsel

De 30 personer, der er sigtet efter udlændingeloven kan straffes med bøde eller op til to års fængsel.

Mere alvorligt ser det ud for de 16 personer, der er sigtet efter straffeloven. Her er der tale om menneskesmugling af alvorligere karakter, hvor bagmændene er organiseret, og målet er at tjene penge.

- Når der er tale om egentlig organisering og der er decideret betaling for vindings skyld i større omfang indover, kommer straffelovens paragraf 125 a i spil. Den kan give op til otte års fængsel, fortæller Bjørn Elmquist.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.