Polen ser våbenleverancer til Ukraine som sidste udvej

Den polske forsvarsminister, Tomasz Siemoniak, mener, at alt andet skal prøves, før Ukraine forsynes med våben

Våbenleverancer til Ukraine er en sidste udvej, men også en der bør undgås, fordi den kan udløse en optrapning af konflikten i landets østlige område, lyder det tirsdag fra den polske udenrigsminister, Tomasz Siemoniak.

- At levere våben til Ukraine er den sidste potentielle mulighed, og det er værd at undgå, siger han til den statslige polske radiostation, Jedynka.

Ministeren betragter alle former for støtte til Ukraine som værende i Polens nationale interesse, men han mener ifølge nyhedsbureauet dpa, at enhver form for leverancer af tunge våben ikke er sagen.

Den polske avis Gazeta Wyborcza citerer Siemoniak for, at Polen ikke har planer om at sende tungt militært udstyr til Ukraine.

- Det er i vores interesse, at der hersker fred i det østlige Ukraine, og at forhandlingerne fører til en våbenhvile, understreger forsvarsministeren over for den polske radio.

Nu er det nødvendigt at vente på, hvad den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, François Hollande, opnår på det planlagte topmøde onsdag i den hviderussiske hovedstad, Minsk, hvor også Ukraine og Rusland deltager.

Set i lyset af bruddet på våbenhvileaftalen, der blev indgået i Minsk 5. september sidste år, er det ifølge Siemoniak vanskeligt at være optimist, også med tanke på Ruslands og præsident Putins begrænsede troværdighed.

- I dag står verden over for et valg. Enten lader vi stå til, så situationen kommer ud af kontrol med absolut uforudsigelige følger, eller også opnå en våbenhvile og en aftale, som er lykkedes ved forhandlingsbordet, siger Siemoniak.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.