På polske plader

Polakker får 5.000 kroner mindre i løn end danskere

Udlændinge i Danmark arbejder for en meget lille løn. Polakkerne får 5.000 kroner mindre i løn end danskere i tilsvarende job, viser ny undersøgelse.
Polakker blandt andet i gartnerier får en lav løn. Helt ned til 60 kroner i timen, viser ny undersøgelse.
Polakker blandt andet i gartnerier får en lav løn. Helt ned til 60 kroner i timen, viser ny undersøgelse. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Scanpix.

Titusindvis af polakker står hver dag op i Danmark for at give den en skalle på arbejde. Men de gør det slet ikke til den samme løn som danskerne. Faktisk får de i gennemsnit omkring 5.000 kroner mindre om måneden end danskerne. Fagforbundet 3F kalder det underbetaling.

I en ny undersøgelse har 404 polske arbejdere svaret på, hvad de får i løn i Danmark. Deres svar viser, at de i gennemsnit får en månedsløn på 19.535 kroner.

Det er 5.000 kroner mindre end for de faglærte og ufaglærte i tilsvarende job i fagforbundet 3F. Og 12.000 kroner mindre om måneden end danskerne generelt.

Det viser undersøgelsen, som er gennemført af Avisen.dk, Ugebrevet A4 og Fagbladet 3F.

3F: Grov udnyttelse

For polakker inden for land-, skov- og gartneribrug er der en markant lønforskel. Her går polakkerne, som har deltaget i undersøgelsen, i gennemsnit for 105 kroner i timen. Til sammenligning er det under mindstelønnen for medlemmer af 3F på det såkaldte grønne område. Her skal man under overenskomsten have mindst 130 kroner i timen.

Formanden for Den Grønne Gruppe i 3F, Arne Grevsen, er forarget over den lave løn til polakkerne.

- Det er helt urimeligt. Det er løndumping og grov udnyttelse, siger Arne Grevsen.

Nogle få af deltagerne i den nye undersøgelse oplyser, at de får 60 kroner i timen for mindst 50 timers arbejde om ugen.

Gartneriejer: Laver du ikke en skid?

De 105 kroner i gennemsnit til polakker på gartnerier, gårde og i skove gør ikke noget indtryk hos Flemming Petersen. Han ejer et gartneri og er næstformand for Gartneri-, Landbrug- og Skovbrugets Arbejdsgivere.

- De 105 kroner i timen er et postulat, som jeg ikke tror på, siger Flemming Petersen og fortsætter:

- For mit eget vedkommende har jeg lavet en aftale med 3F om en akkord, hvor der skal plukkes 550 agurker i timen for at holde en timeløn. Så hvis polakkerne siger, at de ikke får mere end 105 kroner i timen, så kan man jo spørge dem: "Er det så fordi, du ikke laver en skid?", siger Flemming Petersen.

Ekspert: Polakker er ofte tilfredse

Polakkernes lønninger virker nok meget lave på mange danskere. Men sådan har polakkerne det ikke nødvendigvis. Det forklarer  Søren Kaj Andersen, som er centerleder ved Københavns Universitet og ekspert i udenlandsk arbejdskraft.

- Polakkerne oplever, at lønnen er god, selvom den kun ligger tæt ved mindstelønnen, fordi den er bedre end det, de kan tjene i Polen.

- Og samtidig er der nogle virksomheder, der spekulerer i at betale en lavere løn, siger Søren Kaj Andersen.

På polske plader Ugebrevet A4 og Avisen.dk beretter sammen med Fagbladet 3F i den kommende tid om virkeligheden for polske arbejdere i Danmark. Baggrunden er den hidtil mest omfattende undersøgelse af polakkers liv i Danmark.
Polsk avisbud i Danmark: "Jeg tjener 320.000 kroner om året"
Polske Hubert vil nu bo her fast: ’Jeg græd, da jeg første gang hørte om Danmark'
A4: Polakker snydes i stor stil
Polakkerne er kommet til Danmark for at blive

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.