På polske plader

Polakker er glade for danske fagforeninger

11 år efter EU's udvidelse mod øst er fagbevægelsen og de polske arbejdere så småt ved at finde hinanden.
Polakkerne er generelt positivt stemte over for de danske fagforeninger.
Polakkerne er generelt positivt stemte over for de danske fagforeninger. Foto: Scanpix

Siden EU's udvidelse mod øst er mange tusinde polakker kommet til Danmark for at bo og arbejde. Fagbevægelsen har fra starten haft svært ved at tiltrække medlemmer blandt de mange nye kolleger østfra. Men en ny, omfattende undersøgelse viser, at polakkerne overvejende er positivt stemt over for de danske fagforeninger, skriver Ugebrevet A4.

I undersøgelsen, som er foretaget af Ugebrevet A4, Avisen.dk og Fagbladet 3F, har 442 polakker svaret på spørgsmål om, hvad de mener om de danske fagforeninger. 42 procent svarer, at fagforeningerne gør meget eller en del for at hjælpe polakkerne, mens 25 procent mener, at fagforeningerne gør lidt eller ingenting for at hjælpe polakkerne. Blot 1 procent mener, at fagforeningerne modarbejder, at polakker kan arbejde i Danmark. De resterende har svaret "ved ikke".

Mangler kendskab

Undersøgelsen kommer ikke bag på Jens Arnholtz, som forsker i udenlandsk arbejdskraft på Københavns Universitet. Polakkerne har nemlig ikke noget imod fagforeningerne - men en del kender ikke så meget til dem.

- Når man spørger polakker om deres holdning til danske fagforeninger, er den ikke negativt stemt. Generelt er det bare et spørgsmål om manglende kendskab og interesse for dem, siger Jens Arnholtz fra Københavns Universitet.

Det er især fagforbundet 3F's områder, som de polske arbejdere finder vej til. I 3F er man glade for, at polakkerne generelt ser positivt på fagforeningerne.

- Det spreder sig blandt dem, at vi er en organisation, der kan og vil hjælpe vores medlemmer, og at vi står klar, hvis de har et problem eller er blevet snydt, mener Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.

På polakkernes præmisser

Han mener, at de positive syn på fagforeningerne skyldes, at de i højere grad end tidligere møder polakkerne på deres egne præmisser. Det gør man blandt andet ved at lave lokale netværk for polakker i en lang række danske byer.

- Vi forsøger at få ildsjæle til at vise deres landsmænd, at fagbevægelsen rigtig gerne vil hjælpe dem, så de får en ordentlig løn, man kan leve af. Tilbagemeldingerne er meget positive, og folk tager tit deres venner og kolleger med, når de har haft en god oplevelse. Det skaber tillid til os, og det er helt klart vejen frem, forklarer Søren Heisel, forbundssekretær i 3F.

På polske plader Ugebrevet A4 og Avisen.dk beretter sammen med Fagbladet 3F i den kommende tid om virkeligheden for polske arbejdere i Danmark. Baggrunden er den hidtil mest omfattende undersøgelse af polakkers liv i Danmark.
Polsk avisbud i Danmark: "Jeg tjener 320.000 kroner om året"
UGE 30: Polske Hubert vil nu bo her fast: ’Jeg græd, da jeg første gang hørte om Danmark'
A4: Polakker snydes i stor stil
Polakkerne er kommet til Danmark for at blive

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.