Pølsemutter i knibe: Troede jeg kunne få efterløn

Ugennemsigtige regler betyder, at pølsemutter Anette Overaa Petersen ikke kan gå på efterløn som planlagt.
Anette Overaa Petersens planer om at trække sig tilbage er røget i vasken. Nu får hun hjælp af de lokale på Facebook.
Anette Overaa Petersens planer om at trække sig tilbage er røget i vasken. Nu får hun hjælp af de lokale på Facebook. Foto: Sara Bindeballe

En pølsedame i Århus er kommet i alvorlige kvaler. Nu får hun støtte af lokale. 

Anette Overaa Petersen har for længst opsagt sin pølsevogn, fordi hun regnede med at kunne gå på efterløn, når hun runder 61,5 år til december. 

Men for nogle måneder siden fandt hun ud af, at hun som selvstændig ikke havde en høj nok indtægt til at kunne få den efterløn, som hun har betalt til i 37 år.

Det skriver Århus Stiftstidende.

Dermed er efterlønsplanerne røget i vasken - Medmindre hun kan få omsætningen i pølsevognen i vejret inden årsskiftet. 

Får støtte på Facebook

Derfor er lokale gået sammen i facebookgruppen Pølsekiosken Trøjborgs Venner for at hjælpe Anette Overaa Petersen. 

- Jeg kommer jævnligt hos Anette. Min lille datter elsker at besøge pølsekiosken, fortæller Sara Bindeballe, der står bag facebookgruppen, til Århus Stiftstidende. 

Hun blev harm, da hun hørte om den uheldige situation, pølsemutteren var havnet i. 

- Jeg er oprørt over, at netop hun skal straffes på de her mærkelige regler for efterløn. Anette har altid knoklet. Hun gør virkelig en forskel i sit område, hvor hun er god til at tage sig af folk, siger Sara Bindeballe.

Hun håber, at facebookgruppen vil hjælpe Anette Overaa Petersen med at få langet pølser over disken. 

- Det bliver nok svært at få pengene ind på dagligt salg, men det kan være, at der er et lokalt firma, som vil støtte ved for eksempel at købe julefrokost til medarbejderne i Pølsekiosken, siger Sara Bindeballe. 

Rørt over støtte

Og Anette Overaa Petersen er taknemmelig over opbakningen.

- Tænk at nogen, man næsten ikke kender, vil sætte sådan noget i gang. Det er da rørende, siger hun til Århus Stiftstidende. 

Hun har været forpagter af Pølsekiosken i tre et halvt år. Hun er uddannet lægesekretær og har tidligere arbejdet som hjemmehjælper og på kontor. 

Drømmen var at afslutte sit arbejdsliv i pølsevognen.

Derfor kom fuldstændigt bag på hende, at hun efter et langt arbejdsliv, hvor hun de seneste tre år har arbejdet ti timer om dagen, ikke skulle være berettiget til efterløn på grund af reglerne for selvstændige.

- Som selvstændig er det en vurdering ud fra tre parametre; branche, kundekontakt og omsætning. Men jeg kan ikke forstå, hvorfor min situation skal være anderledes, end hvis man er lønansat, siger Anette Overaa Petersen til Århus Stiftstidende. 

Hvis Anette Overaa Petersen ikke får omsætningen i vejret inden årsskiftet, må hun ud at søge fuldtidsarbejde for på tre måneder at få skrabet pengene sammen, så hun kan komme på efterløn. Men hun frygter, at det vil være svært at finde job i hendes alder.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.