Plejepersonalet har ikke tid: 78-årige Asger må tisse i bukserne

Mange ældre mærker ikke den værdighed, der skulle komme ud af politikernes 'værdighedsmilliard,' viser undersøgelse fra Ældresagen.
78-årige Asger Friis føler ikke, plejepersonalet for tid til ham. Det er ikke Asger Friis på billedet. 
78-årige Asger Friis føler ikke, plejepersonalet for tid til ham. Det er ikke Asger Friis på billedet.  Foto: Asger Ladefoged/Scanpix/Arkiv

Landets kommuner har i form af ’værdighedsmilliarden’ fået ekstra penge til at forbedre ældreplejen. Men nu viser det sig at, at hele 47 kommuner sparer på de ældre i stedet for at tilføje ekstra ressourcer.

Det viser en ny undersøgelse, lavet af Ældresagen, skriver dr.dk.

En af de ældre, der ikke føler at få mere værdighed ud af værdighedsmilliarden, er 78-årige Asger Friis fra Sorø, der bor i plejebolig.

- Jeg synes godt, det kan mærkes, at det er blevet mere stramt, siger Asger Friis, til dr.dk.

Jeg må sidde med tis i bukserne

Asger Friis sidder i kørestol og skal dagligt have hjælp til personlig pleje og genoptræning. Men ofte har personalet ikke tid til ham. Og det går netop ud over værdigheden.

- Der var en situation, hvor jeg kaldte, fordi jeg havde brug for lidt hjælp. Der fik jeg at vide, at de havde møde, så det ville tage et stykke tid, før de kom, fortæller Asger Friis til dr. dk og fortsætter:

- Det er altså uværdigt, for så må jeg sidde og tisse i bukserne, siger han.

Ældresagen: Bekymrende

Problemet er, ifølge Ældresagen, at selvom kommunerne har fået en ekstra pose penge til de ældre i form af værdighedsmilliarden, er økonomien så ringe i mange kommuner, at den ekstra milliard ikke vil batte:

47 kommuner sparer på ældreområdet i forhold til sidste år. 18 af disse kommuner kan med værdighedsmilliarden dække underskuddet i pengekassen, mens 29 har stadig har røde tal på bundlinjen.

Og det bekymrer souschef i Ældresagen, Jens Højgaard:

- Hvis kommunerne bruger værdighedsmilliarden til at lappe hullerne i økonomien, så får man jo ikke ekstra værdighed, siger han til dr.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.