Plejehjems-ansatte advarer: Vi har mindre tid til døende

60 procent af de ansatte oplever, at de har mindre tid til samtaler med beboerne på plejehjemmene.
- Der er blevet mindre tid til pleje og omsorg, siger Ole Mørk Nielsen fra FOA.
- Der er blevet mindre tid til pleje og omsorg, siger Ole Mørk Nielsen fra FOA. Foto: Linda Kastrup/arkiv/Scanpix

De ældre på landets plejehjem får mindre omsorg end for blot få år siden, og der er brug for et opgør om kvaliteten af plejen af de ældre på plejehjemmene, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det siger formanden for landets omkring 1.000 ledere på plejehjem og andre dele af ældresektoren, Ole Mørk Nielsen, på baggrund af en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt plejehjemsansatte.

I undersøgelsen siger næsten 60 pct. af de ansatte, at de har mindre tid til samtaler med beboerne på plejehjemmene.

40 pct. oplever, at de har mindre tid til omsorg for døende, og 30 pct. siger, at de har mindre tid til at hjælpe de ældre med bad og med anden personlig hygiejne som eksempelvis tandbørstning.

- De ansattes oplevelse er helt reel, siger Ole Mørk Nielsen.

- Der er blevet mindre tid til pleje og omsorg. Mens der før i tiden var mellem 1,1 og 1,3 ansatte per plejehjemsbeboer, ligger vi skønsmæssigt på et gennemsnit på omkring 0,7 ansat per plejehjemsbeboer i dag. Og den reduktion er kommet samtidig med, at beboerne er blevet dårligere og dårligere. Der er i høj grad brug for at tage en seriøs diskussion af, hvad det er for en kvalitet i plejen, som vi vil give ældre på landets plejehjem, siger Ole Mørk Nielsen.

Han henviser til, at en stor del af beboerne på et plejehjem ikke blot har fysiske, men også psykiske nedsættelser, idet eksempelvis ca. 60 pct. lider af demens.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.