Plejehjem fjerner dementes julepynt

Demente på et plejecenter ved Kolding kunne ikke lide julepyntens pangfarver, så nu er nisser, engle og hjerter pakket væk.
Julepynt med pangfarver er ikke noget demente bryder sig om. På et plejecenter ved Kolding har de måttet fjerne det meste af julepynten.
Julepynt med pangfarver er ikke noget demente bryder sig om. På et plejecenter ved Kolding har de måttet fjerne det meste af julepynten. Colourbox

Skulle Gertrud Sand blive dement og flytte på plejehjem, bliver det uden den store kasse med julepynt. For nisser, engle og hjerter skaber ikke nødvendigvis julefred hos demente.

På Plejecenteret Birkebo ved Kolding har de fjernet det meste af julepynten, da beboerne, som er svært demente, reagerede uroligt på alle pangfarverne, fortæller DR Trekanten.

- Vores beboere gik selv hen, og pakkede det væk. Det var for ligesom at fortælle, at det her er for meget, det kan jeg ikke magte, siger gruppeleder på Birkebo, Hanne Steen.

- Beboerne blev urolige. De vidste ikke hvad, de skulle gøre af sig selv, og de begyndte at vandre rundt, og de kan godt blive aggressive, hvis man ikke sørger for at skærme dem deres egen stue, hvor vi har sørget for, at der ikke er så meget stimuli, forklarer Hanne Steen.

Stimuli betyder virkemiddel, som er i stand til at medføre ændret opførsel. Og når der er for mange af dem omkring de svært demente på Plejecenteret, så bliver det en stressfaktor for beboerne.

- De som har en demens-sygdom har en hjerne, der ikke kan sortere det fra, som de ikke har behov for. Det vil sige at den registrerer alt. Den kommer på overarbejde, og så bliver vores beboere urolige, siger Hanne Steen.

Selv om julen er skåret ned på Birkebo i Kolding, så er det ikke alle demente, som har svært overskue et julepyntet plejehjem. Det siger Gunhild Waldemar, der er leder af Nationalt Videnscenter for Demens.

- Jeg tror man skal mærke efter, hvordan den enkelte person med demens har det. Jeg synes det det er rigtig synd, hvis mennesker med demens-sygdomme ikke kan få lov til at opleve julen i form af de signaler der kan være på jul, som f.eks. et juletræ eller nogle billeder. Det er kalrt, at det kan blive for meget - og det kan det i øvrigt for os alle sammen, siger Gunhild Waldemar.

Julen er heller ikke fjernet helt fra Plejecenteret Birkebo i Kolding. Beboerne stadig lidt julepynt og lettere pyntede juletræer at kigge på.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.