Det kan hurtigt blive dyrt, hvis indkøbskurven skal fyldes med krydderurter, når du handler ind i supermarkederne.
Derfor råder Anemette Olesen, der er forfatter til adskillige grønne kogebøger og foredragsholder om haven, til, at man selv stikker fingrene i jorden og dyrker det næste grønne pift til aftensmaden.
Skal man plante selv, er det essentielt, at urterne har de bedste forudsætninger.
- Det vigtigste er, at man sørger for, at jorden er ordentlig. Den skal graves godt igennem, der skal fjernes ukrudt, og så skal man tjekke, om den mangler kompost, siger hun til Ritzau Fokus.
Jorden behøver ikke at ligge i et bed i haven, forklarer hun. Du kan også sagtens anlægge din køkkenhave i krukker, potter, altankasser eller på taget, hvis græsplænen har knap med plads, eller du bor i lejlighed. Til gengæld er det vigtigt, hvor du placerer dine urter.
- Du skal sørge for, at krydderurterne står et sted, hvor der er meget sol. De fleste krydderurter stammer fra syden, så det får du klart mest ud af smagsmæssigt, siger Anemette Olesen.
Ud over glæden og retten til at prale ved selv at dyrke krydderurterne til middagen, er der også penge at spare.
- Jeg kan love dig for, at man kan spare mange penge på at dyrke krydderurter selv, for jeg skal ikke ind til supermarkedet og købe dem. Jeg kan bare hente dem i haven, siger Anemette Olesen.
Ifølge hende er persille, purløg og dild tre uundværlige krydderurter. Derudover er mynte, citronmelisse og timian også gode at have selv.
- Man kan inddrage en krydderurt af gangen, hvis man gerne vil forholde sig til dem og forsøge at få dem med i maden, råder hun.
En køkkenhave med eksempelvis urter behøver ikke være en uoverskuelig opgave. En fødevarepolitisk rådgiver fra Forbrugerrådet Tænk har derfor gode råd til, hvordan du nemt og overskueligt bygger haven op.
Guide: Sådan bygger du en køkkenhave op
- Start køkkenhaven op i små skridt. Start med et par urter eller planter, og udvid efterhånden som lysten og erfaringen stiger.
- Dyrk først og fremmest de råvarer, som er dyrest og sværest at få i butikkerne, og vælg dem, der kommer igen år efter år. På den måde undgår du det store arbejde, smagsgevinsten er stor, og du kan spare mange penge i forhold til supermarkedet.
- Dyrk de dyre krydderurter selv, som er relativt nemme at etablere. Mange er flerårige, og smagsgevinsten er enorm. Suppler gerne med vilde krydderurter, også kaldet ukrudt: Skvalderkål, ramsløg, løgkarse, mælkebøtter, brændenælder og så videre, der også giver god smag til maden.
- Hvis man vil gå skridtet videre, kan man plante ærter, kartofler, salat, frilandstomater og asparges. Det er ikke alle afgrøder, der kræver den helt store indsats, og derfor kan der være penge at spare.
- Har du plads og lyst, kan du udvide haven med en hønsegård. Det er en nem og billig måde at trylle madaffald og ukrudt om til æg og gødning.
Kilde: Camilla Udsen, seniorrådgiver i fødevarepolitik ved Forbrugerrådet Tænk
/ritzau/FOKUS