Pinlig pung: Sådan får du plus på kontoen

En ny undersøgelse viser, at knap halvdelen af danskerne ikke føler, at deres indtægter slår til. Få eksperternes råd til en sund konto her.
Knap halvdelen af danskerne føler, at deres indtægter kun lige akkurat slår til.
Knap halvdelen af danskerne føler, at deres indtægter kun lige akkurat slår til. Foto: Colourbox/free

Fisker du efter femkroner på bunden af pungen, når måneden løber ud?

Så tilhører du måske den knappe halvdel af danskerne, som kun lige akkurat føler, at indtægterne slår til. Det viser en rundspørge foretaget af analyseinstituttet Wilke for Newspaq. Her svarer 46,7 procent, at deres penge kun lige akkurat slår til.

- Der er mange ting, man gerne vil have og vores lønninger er ikke steget voldsomt i de seneste år, så man kan nemt føle, man ikke har penge nok, siger økonomisk rådgiver Lisbeth Burgaard, der driver hjemmesiden 'Kvinder og penge' til Newspaq.

Hun kan genkende billedet fra sine kunder, hvor den ene halvdel har en opsparing og får pengene til at slå til, mens resten har svært ved at leve på deres indtægter. Hun mener, det kan være svært at sige, hvor man kan spare penge, for udgifter til mobiltelefon, internet og fitness hører med til et almindeligt liv.

- Hvis man virkelig gerne vil spare, så lav et budget. Man behøver ikke nødvendigvis overholde det, men man får et overblik over, hvad ens penge rent faktisk er gået til, siger hun.

Der, hvor man kan hente nogle besparelser, er ifølge økonomirådgiveren gennem de små beløb, der klattes væk. Det vil sige cafébesøg, take out mad og andre ting, der i sig selv ikke er et stort beløb - men på bundlinjen kan vokse sig store.

- Hvis man får et overblik, kan det virkelig rykke meget, siger Lisbeth Burgaard.

Det behøver ikke være svært at lægge et budget. De fleste banker har skabeloner, hvor du kan skrive dine indtægter og udgifter ind i, og så se, hvad tallet på bundlinjen siger.

- De fleste tror, det er mere besværligt end det egentlig er. Det kan tage tid første gang, men det er nemmere, når man skal opdatere. Og selvom det lyder dødkedeligt med et privatbudget, så er det altså nødvendigt, siger Johan Juul-Jensen, forbrugerøkonom i Nykredit til Newspaq.

Vil du hellere have overblikket på mobilen, har Penge- og Pensionspanelet lavet en app, "Lommebudget", hvor du taster dine udgifter ind løbende.

Det er ikke overraskende de unge mellem 18 og 29 år, hvor det økonomiske tomrum fylder mest. Her svarer over halvdelen, at indtægten kun lige akkurat slår til, mens hver femte i lav grad føler, at de har nok penge. Omvendt er det folk i 40'erne, der får mest ud af deres indtægter.


Gode råd til at få pengene til at slå til:

- Lav et budget og hav en budgetkonto, hvor alle dine faste udgifter og regninger trækkes fra.

- Betal med kontanter i stedet for kort, så har du mere føling med, hvor mange penge du bruger.

- Spar op, før du køber noget, og spar generelt op til uforudsete udgifter. Sæt eventuelt et mindre beløb til side hver måned.

- Kig dine forsikringer og skattepapirer igennem, så du ikke ender med at få et kæmpe skattesmæk.

- Når du køber ind, så kig tilbudsaviserne igennem, lav en indkøbsseddel og hold dig til den. Undgå at handle på tom mave, så du ikke bliver fristet. Tag dine egne poser med, så kan du spare cirka 450 kroner årligt.

- Lav madpakke af madrester, og lav altid store portioner, hvor du kan fryse det overskydende ned til en anden dag.

- Kig efter rabatter som studie- eller seniorrabat, sammenlign priser, før du køber noget og vær opmærksom på både besparelserne og fristelserne på dealsider.

- Lån bøger, film og magasiner på biblioteket i stedet for at købe dem selv, og køb ting brugt. Du kan også bytte med dine venner eller sælge ting, du ikke bruger mere selv.

Kilde: Penge- og Pensionspanelet


Det spurgte vi om: I hvor høj grad føler du, at dine indtægter slår til?

- I høj grad: 40,6 procent

- Lige akkurat: 46,7 procent

- I lav grad: 12,7 procent

I alt blev 960 danskere over 18 år spurgt af analyseinstituttet Wilke for Newspaq.


Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.