Pingviner har mistet smagen for fisk
Forudsætningen for at kunne have en livret må siges at være, at man kan smage, hvad man spiser. Men sådan hænger det åbenbart ikke sammen for pingviner – forskere har fundet ud af, at de slet ikke kan smage deres primære føde: Fisk.
Pingviner spiser masser af fisk, men de aner faktisk ikke, hvordan fisk smager. Her er det et par ynglende pingviner i Legoland - og fotografen hedder meget passende Claus Fisker.
Pingviner spiser masser af fisk, men de aner faktisk ikke, hvordan fisk smager. Her er det et par ynglende pingviner i Legoland - og fotografen hedder meget passende Claus Fisker. CLAUS FISKER / Scanpix arkiv


Pingviner elsker fisk! De spiser dagligt store mængder fisk, men nu tyder forskning på, at de faktisk slet ikke kan smage de fisk, de indtager. Et forskerhold fra University of Michigan i USA har gennemgået de gener, der styrer smagssanse blandt fem pingvin-arter.

De opdagede, at smagssansene sød, bitter og umami slet ikke eksisterede hos de antarktiske pipfugle.

Det skriver Videnskab.dk.

Selvom pingviner dagligt spiser masser af fisk, mener forskerne, at de burde have et gen for at kunne smage umami - et såkaldt receptorgen. Umami er - sammen med surt, sødt, salt og bittert - en af de fem grundsmage, som menneskets smagssans kan registrere.

»Pingviner spiser fisk, så man skulle gå ud fra, at de i hvert fald havde behov for umami-receptorgener for at kunne smage fisken, men af en eller anden årsag har de dem slet ikke,« siger lederen af studiet, professor Jianzhi Zhang ved institut for Økologi og Evolutionsbiologi på University of Michigan i USA.

Læs også hos Vidensakb.dk: Hvorfor ’voldtager’ sæler pingviner?

Ved institut for Bioscience på Aarhus University sidder professor Tobias Wang og forsker i netop dyrefysiologi, læren om dyreorganismer og deres funktioner. Han synes, at det er et interessant studie, forskerne har udgivet.

»Det er virkelig spændende, det her studie. Det er interessant, at pingvinerne har mistet smagen for sød, bitter og umami. Specielt umami er interessant, da man jo går ud fra, at de i det mindste burde kunne smage det, som de til daglig spiser,« siger Tobias Wang.

Hvorfor dyrene mangler lige netop generne for de tre bestemte smagssanse, men stadig har generne for sur og salt, var forskerholdets næste opgave at finde ud af.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskeres pingvin-droner blev en del af kolonien

»Det ser ud som om, en lav temperatur leder til tab af de her smagssanse. Det kunne være rigtig interessant at kigge nærmere på det, og inkludere andre hvirveldyr fra kolde regioner for at se på præcist hvilke sanser, der virker i hvilke regioner,« siger Tobias Wang.

Til spørgsmålet om, hvorvidt pingvinerne ikke bare kan svømme mod varmere farvande for at få deres smagssanse tilbage, svarer han kort og kontant:

»Nej! Efter en naturlig selektion er det meget usandsynligt, at en gen kan mutere tilbage igen.«

Læs også hos Videnskab.dk: Goliat-edderkop fundet i Sydamerikas jungle

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.