Pind raser over avis: Krænkelse af retsstaten

Justitsministeren tordner mod Politiken for at udgive omstridt bog om efterretningstjeneste som særtillæg.
Politiken krænker retsstaten, raser justitsminister Søren Pind (V) på Facebook.
Politiken krænker retsstaten, raser justitsminister Søren Pind (V) på Facebook. Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix/Arkiv

Dagbladet Politiken krænker retsstaten ved at udgive en omstridt PET-bog som særtillæg i søndagens udgave af avisen.

Det skriver justitsminister Søren Pind (V) i et opslag på sin Facebook-side.

Justitsministeren mener, at Politiken har handlet forkert ved at bringe bogen "Syv år for PET", som handler om efterretningstjenesten og tidligere chef Jakob Scharf. Der er nedlagt fogedforbud mod bogen.

Ikke acceptabelt

- Politiken krænker retsstaten med sin beslutning. Politiken sætter sig ud over den og har tonet rent flag som hævet over grundlovens lovgivende, dømmende og udøvende magt. Det er ikke en acceptabel retstilstand, skriver han.

Justitsministeren fremhæver, at efterretningstjenesten PET "klokkeklart" har sagt, at der ikke har været noget ønske om at forhindre bogen i at blive udgivet.

Dermed kunne bogen udkomme som planlagt den 17. oktober. Medmindre den indeholder fortrolige oplysninger, "som vil kunne bringe personer i fare eller skade PET's arbejde" ifølge justitsministeren.

- Men hvis PET's vurdering af, om bogen indeholdt oplysninger til fare for rigets sikkerhed, først kunne foretages, når bogen var udkommet, var det jo for sent, skriver han.

Politiformand: Rystende

Også formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt er meget uenig i Politikens beslutning om at udgive bogen.

- Jeg synes, det er overraskende og rystende, at pressen fuldstændig tilsidesætter en afgørelse, som byretten har truffet.

- Det har intet med ytringsfrihed at gøre, at man fuldkommen tilsidesætter domstolene og ikke giver dem tid til at gøre deres arbejde. Vi lever i en retsstat, eller det troede jeg indtil i fredags, siger formanden.

Nervøs for Danmarks sikkerhed

Han frygter for, at bogen kan indeholde information, der truer Danmarks og danskernes sikkerhed.

- Jeg er da nervøs for, om bogen kan få konsekvenser for Danmarks sikkerhed. Der er en grund til, at man skriver under på en tavshedserklæring, når man er i PET, siger Claus Oxfeldt.

Det har endnu ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra justitsministeren.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.