"Piger har ret til at bestemme over sig selv": Tiahes sætter pris på friheden i Danmark

Kvinder, der går udfordrende klædt og jævnligt skifter deres mænd ud, var noget af en forskrækkelse for Tiaheswery Thiaharaja. Efter 29 år i Danmark er hun taknemmelig over friheden.
Tiaheswery Thiaharaja går meget op i, at hendes to døtre skal opdrages med både danske og tamilske værdier.
Tiaheswery Thiaharaja går meget op i, at hendes to døtre skal opdrages med både danske og tamilske værdier. Foto: Cecilie Agertoft/Avisen.dk

Tre tomme poser sukker ligger foran 51-årige Tiaheswery Thiaharajas kaffekop. Hun foretrækker sød kaffe og drikker den helst i få slurke.

- Danskerne drikker kaffe meget langsomt. Vi drikker den bare hurtigt og så færdig, siger Tiaheswery Thiaharaja, der for 29 år siden flygtede fra krig i Sri Lanka til Danmark, hvor hun kom til Holstebro.

Det er langt fra kun danskernes langsommelige kaffedrikkeri, hun har skulle vænne sig til. 

Små ting som at sove med dyne og bruge et komfur var noget nyt, der skulle læres, forklarer hun.

I dag hjælper hun andre kvinder med at forstå alle de normer, danskere tager for givet. Det gør hun gennem sit job som konsulent og mentor i Holstebro Kommune og gennem frivilligt arbejde for organisationen Bydelsmødre.

I Sri Lanka er det ikke ualmindelig, at mændene slår kvinderne. Men jeg har altid hadet det, og efter jeg kom til Danmark, har jeg udviklet mig meget.
Tiaheswery Thiaharaja
   

Udfarende danske kvinder 

Da Tiaheswery Thiaharajas som 22-årig satte sine ben på dansk jord, blev hun chokeret over det frisind, der mødte hende.

- Da jeg kom ud på gaden, så jeg kvinder, der var taxachauffører og politibetjente. Og kvinderne røg cigaretter, grinte højt og gik i korte kjoler, erindrer hun.

De anderledes og åbenmundede danske kvinder var på en gang både skræmmende og fascinerede:

- Min mand fortalte mig, at jeg skulle ikke tale med kvinderne, for de skiftede alle sammen deres mænd ud meget hurtigt. Så jeg fik først et dårligt billede af kvinderne. Jeg tænkte bare, jeg vil ikke føde mine børn her, siger hun.

Bange for nøgenleg

Men Tiaheswery Thiaharaja kom til at føde to døtre, der i dag er 21 og 24 år. Mod hendes mands vilje kom pigerne som små i institution, da hun ville have tid til at uddanne sig.

I pigernes børnehave fik hun sig endnu engang et kulturchok.

En eftermiddag, hvor hun skulle hente en af pigerne, var datteren i gang med at sprøjte med vand sammen med de andre børn. Børnene grinede, men ingen af dem havde tøj på.

- Der kom en bekymring i mit hoved, for i mit hjemland ville det ikke være ok, siger hun.

Hun besluttede, det var bedst ikke at fortælle sin daværende mand om oplevelsen.

På besøg i børnehaven

Men da hun blev ved med at tænke på episoden, delte Tiaheswery Thiaharaja den efterfølgende dag sin bekymring med en pædagog.

- Pædagogen var rigtig flink og sagde, jeg meget gerne måtte komme forbi og se, hvordan de legede, så jeg kunne se, der ikke var noget farligt ved det, fortæller hun.

Og den imødekommenhed og forståelse, pædagogerne viste, var med til at ændre hendes syn, så hun forstod situationen ud fra en dansk kontekst, pointerer hun. 

Nægtet at blive kuet

Langsomt blev Tiaheswery Thiaharaja mere og mere integreret i det danske samfund. Fra Sri Lanka var hun uddannet børnepædagog og danselærer, men i Danmark uddannede hun sig igen til ergoterapeut og kulturmedarbejder.

Den forandring, der skete med hende, havde hendes tidligere mand svært ved at acceptere. Han var presset og i sin afmagt begyndte han at slå hende.

- I Sri Lanka er det ikke ualmindelig, at mændene slår kvinderne. Men jeg har altid hadet det, og efter jeg kom til Danmark, har jeg udviklet mig meget, siger hun.

Efter ti år i Danmark blev uroen i hjemmet for meget. Tiaheswery Thiaharaja forlod sin mand og flyttede for sig selv sammen med sine døtre. I dag har hun et godt forhold til eksmanden og har en ny kæreste, der også er tamiler.

De er ikke gift, og det er ikke velset i tamilske kredse, forklarer hun. Men hun har besluttet, at hun ikke længere tager sig af, hvad andre tænker. Det gælder også den måde, hun har opdraget sine børn på. 

- En pige har ret til at bestemme over sin krop og fremtid og har ret til uddannelse. Mine døtre har fået lov til at gå på diskotek og diskussioner i hjemmet, understreger hun.

Hverdagsintegration virker

De mange erfaringer, Tiaheswery Thiaharaja selv har gjort sig som ny i Danmark, har fået hende til igennem fire år at investere en masse timer som uddannelseskoordinator for Bydelsmødrene i Holstebro.

Landsorganisationen for Bydelsmødre er et landsdækkende initiativ, hvor kvinder hjælper indvandrerkvinder. Integrationen gennem civilsamfundet er vejen frem, mener Tiaheswery Thiaharaja.

- Hverdags-integration virker godt. I bydelsmødre hjælper vi kvinder uden at bestemme over dem, siger hun.

Den hjælp ville hun selv gerne have haft, da hun kom til landet. Tiaheswery Thiaharaja er med i Rådet for Etniske Minoriteter. Torsdag eftermiddag i sidste uge mødtes hun derfor med integrationsminister Inger Støjberg (V) for at snakke om integration.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.