Pia Kjærsgaard: Det laver jeg i påskedagene

For Folketingets formand er påsken lig med forårets komme. Hun bruger helligdagene med familien og i haven men aldrig i kirken.
Pia Kjærsgaard går ikke i kirke men i haven i påskedagene. Og så nyder hun lige at kunne trække vejret og få travle arbejdsdage på afstand.
Pia Kjærsgaard går ikke i kirke men i haven i påskedagene. Og så nyder hun lige at kunne trække vejret og få travle arbejdsdage på afstand. Foto: Henrik Ploug Christensen, Scanpix.

Påskeliljer i vasen. Små påskeæg på forårsgrene i stuen. Familien til påskefrokost. Og så tid til lige at trække vejret og få travle arbejdsdage lidt på afstand. 

Sådan ser påsken ud for Folketingets formand, Pia Kjærsgaard. 

- For mig betyder påsken først og fremmest forårets komme. Jeg elsker lyset, og jeg elsker, når foråret er på vej. Efter en lang mørk vinter er der intet som påske, siger den 69-årige politiker fra Dansk Folkeparti til Avisen.dk.  

Det er første gang, hun går på påskeferie med titlen som Folketingets formand og dermed øverste chef for Folketingets 400 ansatte og leder af Folketinget med masser af opgaver i både ind- og udland.

Mulighed for at trække vejret

Det er lange og travle arbejdsdage og måske derfor, at hun hilser påsken særlig velkommen.

- Jeg tror, påsken betyder rigtig meget for mange folk på samme måde som for mig. At have fri til at nyde foråret i mange sammenhængende helligdage. Familiesammenholdet og at man har mulighed for at trække vejret og beskæftige sig med noget andet, end det man gør til daglig på sit arbejde, siger hun.

Selv om hun får slappet af, slipper hun ikke helt arbejdet som Folketingets formand.

Lægger ikke til bunke

- Jeg følger med i det, der skal følges med i og svarer på mails og henvendelser. Jeg følger op hele tiden. Jeg er ikke sådan en, der kan lægge til bunke. Det synes jeg stresser mere end lige at tage det stille og roligt hver gang, der er noget, konstaterer hun.   

På villavejen i Gentofte nord for København bliver haveredskaberne fundet frem i helligdagene. 

- Jeg går ikke i kirke. Jeg bruger påsken i haven. Jeg har lige plantet en kæmpe pose løg. Til jul sætter man hyacinter og små tulipaner og alt muligt andet ind i stuen. Jeg gemmer altid alle løg, og nu sætter jeg dem i jorden i det lønlige håb, at de kommer til næste år.

Havemenneske

Pia Kjærsgaard fortæller stakåndet og begejstret om, at hun også får revet granen og de visne blade væk, og får vasket fliserne. 

- Jeg elsker det og er et rigtigt havemenneske. Fysisk arbejde i haven er en rigtig dejlig måde at slappe af på. 

Det er første gang i mange år, at hende og ægtefællen Henrik Thorup tilbringer påskedagene i Danmark. I mange år har påskeferierne ellers været tilbragt i familiens hus på den græske ø Santorini.  

- Men i år er vi hjemme og det er skønt, for så har vi lejlighed til at være sammen med familien og i haven, siger hun.

Til påskepynt og krimskrams

Pia Kjærsgaard har to voksne børn og fire børnebørn. Seneste skud på stammen er en lille pige på 16 måneder.

Når børn og børnebørn kommer til påskefrokost, vil der være gult og pyntet.

- Jeg er til påskepynt. Jeg synes, at man skal have lidt påskeliljer og lidt krimskrams i form af påskepynt og små æg på forårsgrenene i stuen. Det nyder jeg. Jeg er meget traditionsbundet og har en kasse på loftet, hvor jeg gemmer påskepynt, der kommer ned år efter år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.