Pia Kjærsgaard bor i Danmarks mest EU-begejstrede valgkreds

Borgere i Nordsjælland stemmer mest ja, mens københavnerne oftest sætter kryds ved nej. Holder tendensen fra tidligere EU-afstemninger stik, er der stor forskel på, hvordan danskerne stemmer torsdag.
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), stemmer nej ved folkeafstemningen om retsforbeholdet, selvom hun bor i Danmarks mest EU-begejstrede valgkreds.
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), stemmer nej ved folkeafstemningen om retsforbeholdet, selvom hun bor i Danmarks mest EU-begejstrede valgkreds. Niels Ahlmann Olsen/Scanpix

Der er store geografiske forskelle på, hvordan danskerne stemmer ved folkeafstemninger om EU-spørgsmål.

Bor du i Gentofte, Rudersdal eller andre valgkredse i Nordsjælland har du langt større tilbøjelighed til at sætte kryds ved ja, end hvis du bor på brokvartererne i indre København.

Avisen.dk har set nærmere på stemmefordelingen ved folkeafstemningen om patentdomstolen i maj sidste år.

En liste over stemmefordelingen fordelt på landets 92 valgkredse viser en klar tendens: De fem valgkredse, hvor flest stemte ja, ligger allesammen nord for København.

Nej-siger i ja-land

Helt i top finder man Gentofte-kredsen, som er identisk med Gentofte Kommune. Her var det hele 75,3 procent, som satte kryds ved ja, mens det på landsplan var 62,5 procent.

Går man tilbage til 2000, hvor danskerne var til folkeafstemning om euro-forbeholdet, ser man præcis samme mønster.

Dengang lå Hellerup- og Gentofte-kredsene, som siden er slået sammen til én kreds, også helt i top med 69,2 og 61,5 procent ja-stemmer, mens danskerne samlet set vendte tommelen nedad til euroen.

Blandt de mere prominente borgere i Gentofte er Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), der som nej-siger på EU-spørgsmål altså er i klart mindretal i sin hjemby.

Uddannelse og indkomst bestemmer

Ifølge valgforsker ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Jonas Hedegaard Hansen er det dog andre ting end geografien, som afgør det store antal ja-sigere i de nordsjællandske kommuner.

- Gennemsnitligt stemmer de højtuddannede oftere ja end de øvrige grupper, og der bor flere højtuddannede nord for København, hvor det er dyrere at bo. Så det er nok mere et udtryk for uddannelses- og indkomstniveau, end det er geografisk bestemt, siger han.

Hvis man omvendt kigger på, hvor der ved tidligere folkeafstemninger har været flest nej-sigere, så er det valgkredsene i København, som topper.

Venstrefløjs-skepsis i København

Ved folkeafstemningen om patentdomstolen var alle valgkredse på top 5 over flest nej-sigere placeret i Storkøbenhavn med Bispebjerg og Nørrebro helt i top.

- EU-skepsisen har altid været stor i København, og det har været domineret af en venstrefløjs-skepsis, hvor man især har en skepsis over for markedskræfterne, forklarer Jonas Hedegaard Hansen.

Han forventer også, at nej-siden vil stå stærkt i København ved torsdagens folkeafstemning om retsforbeholdet. Samtidigt vil han med spænding følge resultatet i Syd- og Sønderjylland, hvor Dansk Folkeparti fik rigtig mange stemmer ved folketingsvalget i juni.

- De valgsteder, hvor Dansk Folkeparti har klaret sig godt ved folketingsvalget, vil vi også regne med at se en høj nej-andel. Også selvom vi normalt ser, at det, vi kalder partigenveje, er mindre stærk på EU-afstemninger, end man lige skulle regne med, siger Jonas Hedegaard Hansen.

Ja mod nej - Nordsjælland mod København

Her var der flest ja-sigere ved folkeafstemningen om patentdomstolen, 25. maj 2014:

  1. Gentofte 75,3 %
  2. Rudersdal 75,2 %
  3. Fredensborg 72,6 %
  4. Lyngby 70,2 %
  5. Egedal 69,3 %

Her var der flest nej-sigere ved folkeafstemningen om patentdomstolen, 25. maj 2014:

  1. Bispebjerg 49,2 %
  2. Nørrebro 47,8 %
  3. Hvidovre 45,8 %
  4. Sundbyøster 45,7 %
  5. Vesterbro 45,2 %

Kilde: Danmarks Statistik

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.