Phuong får 43.000: Gul overenskomst dømt ude

Elever er dækket af overenskomst, også selv om arbejdsgiveren ikke har en. Sådan lyder ny dom fra Højesteret, som samtidig forhindrer firmaer i at shoppe efter den billigste overenskomst.
Det er især private arbejdsgivere uden overenskomst, som ifølge fagforeningen HK spiser elever af med en skrabet uddannelsesaftale, som ikke lever op til lovens krav.
Det er især private arbejdsgivere uden overenskomst, som ifølge fagforeningen HK spiser elever af med en skrabet uddannelsesaftale, som ikke lever op til lovens krav. FOTO: Scanpix

Mange arbejdsgivere ser stort på erhvervsuddannelsesloven, når de de ansætter unge som elever i for eksempel forretninger, på kontorer eller tandlægeklinikker.

Men elever har ret til pension, feriefridage, fritvalgskonto og kan ikke fyres uden gyldig grund.

Det fremgår af en serie domme, som Højesteret har afsagt i år om elevers rettigheder.

Læs også: Benhård fyring: 23-årig sad på jorden og græd

Senest har Højesteret i slutningen af november fastslået, at en kvindelig sekretærelev på et advokatkontor er dækket af overenskomst med fagforeningen HK, selv om advokatkontoret ikke har overenskomst.

- Det korte af det lange er, at elever skal behandles ordentligt og efter overenskomstens regler. De er ikke en billig arbejdskraft. Det siger Højesteret gang på gang, siger Klara Hoffritz, der er advokat i HK/Privat.

Betydning for 83.000 elever

Dommen har principiel betydning for cirka 83.000 elever, som aktuelt er i gang med et hovedforløb på en erhvervsuddannelse, og som for størstedelen vedkommende har en læreplads eller elevplads.

Læs også: Dyr afsked: Nu koster en elev-fyring 48.000

Det vurderer Lars Kunov, som er direktør for Danske Erhvervsskoler.

- En meget vigtig del af elevernes uddannelse foregår ude i virksomhederne. Så det er afgørende, at vi kan garantere dem ordentlige vilkår, siger han.

43.000 i erstatning

I den aktuelle sag fulgte advokatfirmaet Bent Stamer fra Aalborg ikke overenskomstens regler for indbetaling til pension og fritvalgskonto. Højesteret har derfor tilkendt den tidligere elev Phuong Pham Thi 43.000 kroner i erstatning.

Læs også: Nordjysk advokat snød Phuong i to år

Dommen slår samtidig fast, at det er den kollektive overenskomst inden for uddannelsesområdet, som er styrende for elevers løn- og ansættelsesforhold.

Dermed hersker der ifølge Højesteret ingen tvivl om, at det er HK's overenskomst, som gælder, uanset om - eller med hvem, virksomheden har overenskomst.

- Det er på alle måder en god og vigtig højesteretsdom. Eleven, som vi har kørt sagen for, får de penge, loven og HK-overenskomsten giver hende ret til. Samtidig bliver der sat en tyk streg under, at det er HK-overenskomsten, der gælder på området. Ikke en gul lappeløsning, siger Kirsten Estrup Madsen, der er formand for HK/Privat Nordjylland.

Advokatfirmaet har ellers påpeget i retten, at en overenskomst med den 'gule' fagforening Krifa lige så godt kunne sætte standarden for elevers rettigheder.

- Man skal være opmærksom på, at der til enhver tid kan være forskellige overenskomster på et område - herunder Krifa. Man kan ikke inden for loven om erhvervsuddannelser indfortolke, at der er en eksklusivitet, som gør, at HK's overenskomst for tid og evighed skal være den rigtige, siger advokat Svend Harbo fra firmaet.

Læs også: Velkendt trick: Slut med at snyde elever for pension

Ifølge Svend Harbo har afgørelsen været nødvendig, fordi der længe har hersket uklarhed om reglerne.

Han frygter dog, at afgørelsen får den konsekvens, at mindre arbejdsgivere uden overenskomst smækker døren i for elever.

- Ikke så meget på grund af økonomi, men det at skulle bruge ressourcer på at håndtere en overenskomst, tror jeg, at der er en række arbejdsgivere, som helst vil være fri for. Og nogen vil mene, at det er lidt problematisk, hvis du har to forskellige grupper inden for de samme fire vægge, siger han.

Krifa enige i dom

Afgørelsen falder i god jord hos fagforeningen Krifa, som ellers generelt er kritiske over for, at overenskomstbærende 'røde' fagforbund forhindrer dem i at tegne overenskomster.

- Vi er meget enige i dommen, som vi mener ligger godt i tråd med vores grundholdning om, at minimumsrettigheder på det danske arbejdsmarked skal bestemmes ved lov, som overenskomsterne så kan bygge oven på, siger formand Søren Fibiger Olesen.

Han forklarer, at Krifa derfor har skrevet elevsatser ud af deres overenskomster, og i stedet henviser til Erhvervsuddannelseslovens bestemmelser.

Læs hele dommen fra Højesteret her.

Dommen

 

Uddrag af afgørelse fra Højesteret den 24. november:

 

"Efter erhvervsuddannelseslovens § 55, stk. 2, skal elevlønnen mindst udgøre den løn, der er fastsat ved kollektiv overenskomst inden for uddannelsesområdet. Højesteret lægger til grund, at Landsoverenskomsten for kontor og lager 2007 mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK Handel HK/Privat i det foreliggende tilfælde kan tages i betragtning som referenceoverenskomstved anvendelsen af erhvervsuddannelseslovens § 55, stk. 2. Det gælder, uanset atarbejdsgiverselskabet er uorganiseret."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.