Peter fanget i diagnosefælde - mister sygedagpenge

Selvom Peter Nielsen har fået stillet seks forskellige diagnoser, har Herlev Kommune netop stoppet hans sygedagpenge, fordi de mener, at hans helbredstilstand er uafklaret.
Peter Nielsen vil gerne tilbage i arbejde, men det kræver noget omskoling, for han kan ikke længere køre lastbil, efter han har fået diagnosen søvnapnø
Peter Nielsen vil gerne tilbage i arbejde, men det kræver noget omskoling, for han kan ikke længere køre lastbil, efter han har fået diagnosen søvnapnø Privatfoto

Mange danskere mister deres sygedagpenge på et forkert grundlag, fordi der ikke er tid nok til at undersøge deres helbred ordentligt.

Men i 3F oplever de, at det er et lige så stort problem, at den ene diagnose spænder ben for den anden.

- Vi oplever tit, at medlemmer med kroniske sygdomme mister deres sygedagpengene, hvis de for eksempel brækker en finger. For så er der en sygdom, der ikke er færdigbehandlet, og så kan sygedagpengene ikke blive forlænget, siger Henrik Lund, der er faglig sekretær i 3F København.

Det har den tidligere chauffør Peter Nielsen netop oplevet. Han fik stoppet sine sygedagpenge 1. november, fordi hans helbredstilstand ifølge Herlev Kommune er uafklaret.

Derfor kommer han nu over på en ressourceforløbsydelse, der svarer til kontanthjælpen, hvor han får 8.000 kroner mindre om måneden.

Peter Nielsen er selv ret afklaret omkring sit helbred. Han har en bindevævssygdom, slidgigt i knæ og fødder, muskelskade i ryggen, tennisalbue, søvnapnø og astma, men alle diagnoserne er færdigudredt og under behandling.

- Jeg er færdig med at blive undersøgt, og lægerne siger, at det bliver ikke bedre. Så jeg kan ikke forstå, hvorfor jeg ikke kan blive på sygedagpenge og komme i gang med revalidering eller virksomhedspraktik, siger han.

Kommunen bærer ved til bålet

Herlev Kommune vil ikke oplyse, hvilken del af Peter Nielsens helbred, der er uafklaret. Men han gætter selv på, at det kan skyldes, at han går til samtaler en gang om måneden ved sin praktiserende læge, fordi han oven i de andre diagnoser har en depression.

- Den fik jeg jo dybest set, fordi jeg røg ud af arbejdsmarkedet uden udsigt til at komme tilbage igen. I stedet for at bære ved til bålet, skulle kommunen da hellere hjælpe mig tilbage i job, siger han.

Det er desværre ikke første gang, at 3F oplever en psykisk diagnose, der står i vejen for, at en borger med fysiske diagnoser får forlænget sygedagpengene.

- Hvis der er en lillebitte del af dit legeme eller din sindstilstand, der muligvis kan forbedres, så kan du ikke få forlænget sygedagpengene, hverken for at komme i gang med jobafklaring eller revalidering, siger Henrik Lund.

Peter Nielsen har i samarbejde med sin fagforening 3F klaget over Herlev Kommunes afgørelse, fordi han selv mener, at hans diagnoser er afklarede, og at han er i den behandling, han skal være.

Men den vurdering er de ikke enige i i Herlev kommune.

- Peters helbredstilstand er uafklaret. Han har en anden oplevelse af situationen, men vi kan jo kun forholde os til de lægelige oplysninger, vi har indhentet, siger Jette Mogensen, teamleder på sygedagpengeområdet i Herlev Kommune.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.