PET: 16 syriensfarere er nok blevet dræbt

Mindst 110 personer er rejst til Syrien og Irak for at deltage i krig. PET formoder, at 16 er blevet dræbt.
PET vurderer, at de fleste herboende personer, der er rejst til Syrien for at kæmpe, har tilsluttet sig Islamisk Stat.
PET vurderer, at de fleste herboende personer, der er rejst til Syrien for at kæmpe, har tilsluttet sig Islamisk Stat. Foto: Uncredited/AP

Antallet af herboende personer, som har mistet livet i krig i Syrien, er steget til 16. Det vurderer Center for Terroranalyse (CTA) under Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Den seneste vurdering stammer fra januar, og her vurderede efterretningstjenesten, at 11 herboende personer havde mistet livet i kamp i Syrien.

Overordnet beskriver Center for Terroranalyse truslen fra terrorister mod Danmark som "alvorlig".

- Truslen kommer først og fremmest fra militante islamister, som påvirkes af konflikten i Syrien og i Irak, og af den omfattende propaganda, der udbredes af militant islamistiske grupper, og som opfordrer til angreb mod vestlige mål, siger PET-chef Jens Madsen i en pressemeddelelse.

PET vurderer, at mindst 110 personer er rejst til Syrien eller Irak for at deltage i kamphandlinger. De fleste af dem har ifølge PET valgt at tilslutte sig gruppen Islamisk Stat, der har markeret sig med halshugning af gidsler.

Halvdelen af de personer, som har været i krig, er ifølge PET's vurdering nu tilbage i Danmark. En fjerdedel af de udrejste er stadig i krigszonen, mens resten befinder sig andre steder i udlandet, vurderer PET.

Hovedparten af de udrejste er sunnimuslimske mænd, hvoraf flere har en kriminel baggrund, lyder det i vurderingen fra PET. Men efterretningstjenesten oplyser også, at et mindre antal kvinder er blandt de udrejste.

Ifølge PET er også et mindre antal shiamuslimer og kurdere rejst til krigszonen for at kæmpe, og det kan udgøre en risiko mellem disse grupper og gruppen af sunnimuslimer i Danmark.

/ritzau/


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.