Pernille Højmark afslører: Så hård var min barndom

Druk, nøgendans, tjald og fucked up-voksenverdener har gjort skuespilleren og sangerinden Pernille Højmark til den, hun er.
Pernille Højmark var med i Vild med dans i 2012.
Pernille Højmark var med i Vild med dans i 2012. Foto: Camilla Rønde/Scanpix/arkiv

Det var de voksne selv, der lærte sangeren og skuespilleren Pernille Højmark at have svært ved at stole på netop de voksne.

I løbet af ganske få år blev hendes trygge opvækst i en kernefamilie med villa i Søborg og akademikerforældre vekslet til druk, nøgendans og mærkelige lærere i folkeskolen.

Det fortæller 54-årige Pernille Højmark i et interview med Alt for damerne.

Far forsvandt i druk i Grønland

Hun var otte år, da kernefamilien gik i opløsning ,og hendes advokat-far tog hende og søsteren med til Grønland.

Her gik der en måned, så var faderen forsvundet i druk og værtshuse.

- Vi skulle passe os selv. Jeg påtog mig rollen som voksen. Når jeg forgæves havde forsøgt at få ham med hjem fra værtshusene, gik jeg hjem ad en viadukt med vand, der frøs til is om vinteren. Parkacoaten var snøret helt sammen om ansigtet, så kun mine øjne var fri, både fordi det var koldt og for ikke at blive opdaget af de forkerte. Efterhånden havde jeg lært, i hvilke zoner risikoen for slåskamp var mindst, for Godthåb var ikke et ufarligt sted for de danske børn. De grønlandske børn gav os skylden for alt det lort, der var deroppe, og var ikke bange for at slås – det var sådan noget med kvælertag og hamrende knytnæver. Det var eddermame råt. Utrygt på alle måder og én lang periode i beredskab. Først når jeg låste mig ind i vores lejlighed i Blok P, var jeg tryg, fortæller Pernille Højmark til Alt for damerne.

Nøgendans i Thy

Efter to år i Grønland vendte hun tilbage til Danmark, hvor moderen tog pigerne med på ferie til Thylejren.

Det var et kulturchok for den hårdtprøvede pige. De voksne var optaget af sig selv og deres nøgendans og visioner og samvær og tjald, fortæller Pernille Højmark. Børnene var der bare.

I samme periode begyndte hun i folkeskolen i København. Her var lærerne mærkelige - hele banden, som hun siger:

– Alle steder var jeg vidne til mange slags voksne, som alle sammen var så mærkelige og egoistiske. De tre møder med tre forskellige og på hver sin måde fucked up voksenverdener gjorde mig til den der lille antiautoritære anarkist uden respekt for nogen. Det var der, tror jeg, at jeg mistede min autoritetstro, min respekt for voksne mennesker. Jeg var nødt til at gå selv, siger Pernille Højmark til Alt for damerne.

Forælderløs som 21-årig

I en alder af 21 år havde hun mistet begge sine forældre. Hendes far begik selvmord, da Pernille Højmark sloges mig sig selv i teenage-årnene, og moderen døde af kræft i 1981.


Pernille Højmark har været forsanger i Sweethearts siden 1988. Foto: Torben Christensen/Scanpix/arkiv

Pernille Højmark bor i dag i Valby.

Hun er nok mest kendt for sine roller i tv-serierne Taxa og Krøniken, men hun har i 28 år spillet landet tyndt som forsanger i bandet Sweethearts, som spiller 50-60 jobs om året.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.